Klášterní sýr je opravdová specialita. Musíte být praví fajnšmekři, abyste ocenili jeho pronikavou vůni a výraznou chuť. Když si k němu ale najdete cestu, nedáte na něj dopustit.
Podobné to je s Romadurem. Oba sýry jsou jako bratři, kteří mají také často spoustu společného. A právě to jsme chtěli zdůraznit i navenek.
Žádné obavy, Klášterní sýr v regále stále poznáte. Vaši pozornost nepochybně upoutá obal s modrou mašlí a nápisem Romadur klášterní. Teď už jsou to bratři, jak se patří.
Nepatrnou změnu vizáže můžete pozorovat také u samotného Romaduru, či Syrečku. Poznáte jakou?
Klášterní sýr se přidal k rodině Romaduru
Další Madetovinky
Jak nechat rychle změknout máslo?
Pustili jste se do pečení, ale zapomněli jste si nechat povolit máslo? Sepsali jsme pro vás pár tipů, díky kterým máslo během chvíle povolí.
Madeta slaví 120 let!
Společně s oslavou 120. výročí jsme si pro Vás připravili velkou spotřebitelskou soutěž. Co lze v naší soutěži vyhrát vidíte níže. Klikněte na "chci se zapojit do soutěže" a dozvíte se více. Základy Madety položili před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný Hotel Nový, dnes Grand, je jedním z nejstarších v Táboře. Navštívila jej řada významných osobností, roku 1932 třeba starosta Chicaga Antonín Čermák. O třicet let dříve se tu scházeli Alfons Šťastný z Padařova, propagátor agrárního hnutí, a baron JUDr. Ervín Nádherný, velkostatkář z Chotovin, aby založili jedno z nejstarších družstev zpracovávajících mléko: Mlékařské družstvo táborské, předchůdce dnešní Madety. Do rejstříku bylo zapsáno 4. června 1902. Mělo 136 zakládajících členů a o čtyři roky později otevřelo v Táboře průmyslovou mlékárnu s pouhými dvanácti zaměstnanci. Její otevření 19. června 1906 bylo velkou událostí, které se zúčastnily významné osobnosti, například c. k. inspektor Čeněk Charousek z ministerstva orby ve Vídni. V projevu pronesl i tuto památnou větu: „Doděláte se úspěchu, nebude-li mléko falšováno – budete-li dojit dobře krávy a ne mlékárnu.“ Mlékárna záhy patřila mezi tři největší v zemi. Brzy otevřela dvě prodejny v Táboře, kde kromě mléka, smetany a másla nabízela i měkké smetanové sýry nebo dodnes známý Tylžský sýr, eidam či Romadur. Zásobovala prodejny v Českých Budějovicích, školy nebo pražské nemocnice, a zřídila i první mléčnou jídelnu v Čechách. Roku 1902 tady pobýval jistý francouzský sýrař, který tu pomáhal zavést výrobu camembertu. Ten byl za první světové války tak populární, že byl i součástí potravinových přídělů pro vojáky. Vedení Mlékařského družstva táborského dbalo nejen na kvalitu výrobků, ale reflektovalo i technický pokrok. V letech 1909 až 1910 zavedlo telefon a nahradilo petrolejové lampy elektrickým osvětlením. Konve s mlékem od sedláků přijížděly do Tábora dlouhé roky po železnici, odtud pak náklad 300 až 400 konví do mlékárny převážel pár koní. Až roku 1934 pořídila firma první nákladní vůz značky Chevrolet. Madeta v odboji Složité období nastalo pro mlékárnu za první světové války. Většina mužů musela odejít bojovat na frontu, sedláci byli kvůli nedostatku krmiva nuceni vybíjet dobytek, takže dodávky mléka poklesly. V roce 1918 byla situace natolik kritická, že hrozilo uzavření. Objem denního příjmu mléka byl jen 200 litrů – před válkou dva miliony. Vše zachránil baron Nádherný, jenž u Občanské záložny navýšil úvěr. Když už to časem vypadalo, že vše pojede v kolejích předválečných úspěchů, přišla velká hospodářská krize. A pak druhá světová válka. Zavedení povinných dodávek, zákaz výroby tučných sýrů… Válce navzdory byly vybudovány nové provozovny, z nichž se každá měla soustředit na jeden druh sýra. Týn nad Vltavou na Blaťák, Milevsko na měkké sýry, Pacov na tvrdé a Sedlec na camembert. A mlékárna v Řípci na Blaťácké zlato, v té době nejrozšířenější sýr v družstvu. Ač riskovali, i lidé v Madetě se zapojili do odboje. Na půdě táborského závodu rozmnožovali na cyklostylu protifašistické letáky a na falešném kontu shromažďovali finance, za něž pořizovali balíčky pro lidi ve vězení, koncentrácích a jejich rodiny. Mlékárna také přijímala do zaměstnání vojenské gážisty nebo studenty ze smíšených židovských rodin. Nenajdete ve světě... Už během okupace se vedení družstva připravovalo na poválečný rozvoj. Nechalo natočit krátký film Madeta buduje a pořídilo propagační materiál na nové produkty. V něm se už objevil název a značka družstva Madeta, který vznikl zkrácením názvu Mlékařské družstvo táborské a pro nějž se už dříve v neoficiálních materiálech používala zkratka MDT. Autorem značky byl Jiří Solar, spoluzakladatel Reklamního klubu československého (Reklubu), stejně jako mnoha dalších reklamních sloganů, jako dodnes používaného Nenajdete ve světě sýry jako v Madetě, anebo V každém věku holduj mléku. V roce 1951 byla firma znárodněna, na kvalitu výrobků – zejména másla a sýrů – ale politická konstelace vliv neměla. Po téměř 50 letech, v polovině roku 2000, se pak z Jihočeských mlékáren znovu stala Madeta. Firma s 1 500 zaměstnanci a více než 250 druhy výrobků. O tom před 120 lety pánové Šťastný a Nádherný v hotelu Nový nejspíš ani nesnili… Slavte a soutěžte s námi Budeme rádi, když s námi toto velké jubileum také oslavíte. Jak? Dobře si zapamatujte logo s kravičkou níže a nebojte se na něj kliknout, o celém projektu se tak dozvíte více. Vyhrát můžete i 120 000 Kč!
Jihočeské žervé, plná chuť smetany z jižních Čech
Objevte kousek jižních Čech v chuti čerstvého smetanového sýra.
Jihočeské Vánoce
Tradice a zvyky se mění s dobou, ale některé dodržujeme i dlouhá léta po jejich vzniku.
Mistr sýrař pokračuje!
Úspěšná videosérie ze sociálních sítí má své pokračování. Tentokrát jsme se podívali na vše opravdu do detailů.
Energie tvarohu & lehkost jogurtu
Jihočeské tvarohy a jogurty od Madety už jistě znáte. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak by chutnali společně? My ano. Jihočeský tvaroh s jogurtem už někteří z vás jistě ochutnali.
Doporučuje Mistr sýrař
Od 31. října se opět můžete těšit na výjimečnou televizní reklamu!
Ugrilujte si Romadur
Romadur na gril dejte, s rodinou a přáteli si ho vychutnejte.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...