Dle posledních průzkumů trpí přibližně 20 procent obyvatel České republiky intolerancí laktózy, mléčného cukru skládajícího se z glukózy a galaktózy. Tito lidé nejsou schopni laktózu strávit, protože se jim nevytváří enzym laktáza. Nestrávená laktóza jim zůstává uvnitř trávicího traktu a může tak způsobovat břišní potíže. Doposud pro ně bylo nezbytným krokem vyřazení mléka a mléčných produktů z jídelníčku. To už ale naštěstí nemusí!
Na trhu je dnes k dostání poměrně široká škála produktů se sníženým obsahem laktózy A jedním z jejich hrdých výrobců jsme právě i my – jihočeská Madeta. Výrobou mléčných produktů se zabýváme více než 110 let a do svého portfolia jsme zařadili již osm produktů vhodných pro lidi s intolerancí laktózy, ale i bez ní. Jaké to jsou?
Jihočeský jogurt Nature bez laktózy
Má plnohodnotné složení, co se týče bílkovin a tuků, a neobsahuje škrob či jiná zahušťovadla, mléčnou bílkovinu ani konzervační látky.
Jihočeský Nature jahodový jogurt bez laktózy
Pro milovníky jahod ideální.
Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy
Od poctivé receptury tradičního pomazánkového
se liší pouze obsahem laktózy.
Jihočeská zakysaná smetana bez laktózy
Má stejné uplatnění jako klasická zakysaná smetana, je vhodná do salátů, omáček, polévek či k přípravě dezertů.
Jihočeský cottage natur bez laktózy
Pro nízký obsah tuku a díky vysokému obsahu snadno stravitelných bílkovin ideálním výrobkem racionální výživy.
Jihočeský tvaroh polotučný bez laktózy
Tento tvaroh bez laktózy v kuchyni ocenění leckterá kuchařka, protože je plnohodnotnou náhradou „klasického“ tvarohu polotučného.
Lahůdka zakysaná smetana na zahradních jahodách bez laktózy
Jistě potěší všechny, kteří rádi mlsají bez výčitek a díky intoleranci dříve nemohli.
Výroba produktů se sníženým obsahem laktózy není žádná alchymie. Všechny naše výrobky si zachovávají nezaměnitelnou mléčnou chuť a veškeré zdraví prospěšné látky. Jen je v jejich případě laktóza v průběhu výroby řízeně a šetrně rozložena na glukózu a galaktózu přidáním enzymu laktáza. Tím je obsah laktózy snížen na méně než 0,01 %.
Madeta nabízí také širokou škálu sýrů s obsahem laktózy nižším než 0,05 %. U nich dochází k rozkladu laktózy přirozeně a neřízeně v průběhu zrání.
Na našich stránkách najdete i bezlaktózové recepty.
Prohlédněte si všechny naše produkty bez laktózy a jednoduše zjistěte, kde je můžete koupit.