Čokoládové dortíčky s oříškem v cukru
Recept stejně jedinečný jako jeho autor. Neodolatelným cukrovím podle receptu Josefa Maršálka zabodujete.
Ingredience
Těsto:
- 180g Jihočeské máslo
- 75g cukr moučka
- 200g hladká mouka
- 50g lískooříškové mouky
- 35g kakao
- 1 žloutek M
- 1g sůl
- 1 g skořice
Na čokoládový krém:
- 200 g kvalitní hořká čokoláda
- 150 g Jihočeská smetana ke šlehání
- 80 g Jihočeské máslo
Oříšky v cukru se skořicí:
- 60 g cukr krupice
- 50 g voda
- 75 g pražené lískové oříšky
- 1 g sůl
- 2g skořice
Na polevu:
- 150g hořká čokoláda
- 20g kakaového másla
Instructions for preparation
Do mísy navážíme všechny sypké ingredience a na kousky nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme žloutek a rychle a krátce zamícháme do těsta. Necháme ho v lednici asi 15 až 20 min. přikryté odpočinout a poté vyválíme na plat o síle 3 až 4 mm a vykrajujeme tvary, ty odkládáme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 až 20 min., hlídáme spodky, abychom tvary nepřipálili. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Na náplň přivedeme k varu smetanu, nalejeme ji na čokoládu, necháme krátce povolit a rozmícháme dohladka. Nakonec vmícháme změklé máslo a dobře ponorným mixérem vymixujeme dohladka. Přikryjeme na hladině kuchyňskou fólií a necháme ji v pokojové teplotě "uzrát” Krémem naplníme sáček na zdobení.
Do hrnce navážíme cukr, vodu a sůl a přivedeme k varu. Vaříme na 118°C, poté přidáme oříšky a skořici a mícháme, dokud cukrový sirup oříšky neobalí. Sejmeme z plotýnky a pokračujeme v míchání, dokud hmota nevykrystalizuje a oříšky nejsou obalené v cukru. Vysypeme je na plech s papírem na pečení a necháme zcela vychladnout.
Upečená a vychladlá kolečka po dvou slepujeme připravenou náplní, necháme krátce v lednici zatuhnout a namáčíme v rozehřáté čokoládě smíchané s kakaovým máslem. Ozdobíme, necháme zatuhnout a skladujeme v chladnu.
Podobné recepty

Quinoa s Lahůdkou, kokosovým mlékem a ovocem
Ingredience (na 2 porce) 80 g quinoy 240 ml kokosového mléka 180 g Lahůdky jihočeské med 1 lžička vanilkového cukru ovoce dle chuti máta na ozdobení

Nepečený čokoládový cheesecake s Jihočeským žervé
Tímto dortem uděláte radost nejen při narozeninách. Skvěle se hodí i na zahradní párty nebo velikonoční pohoštění. Díky Jihočeskému žervé je lehký a krásně krémový.

Koláč z listového těsta s kiwi, kaki a Tvarohovým Lipánkem
Máte pocit, že už jste listové těsto vyzkoušeli na sto způsobů? Pak bude tenhle s Lipánkem 101, jistě si na něm pochutnáte.

Koláč na plech s pudinkem a Tradičním Lipánkem
No nevypadá tento koláč báječně? Spojení pudingu a Lipánka je geniální! Rychle si vezměte, jinak na vás nezbyde.

Zapečené tortilly s ovocem a sladkou pomazánkou od Lipánka
Tortilly s kuřecím masem či palačinky s ovocem zná snad každý, co to ale zkombinovat? Vyzkoušejte sladkou tortillu s ovocem a sladkou pomazánkou od Lipánka.

Hrníčkový velikonoční beránek s rozinkami a Tradičním Lipánkem
Znáte to, odměřovat vše na gramy, ml, používat několik nástrojů na odměření, není jednodušší použít hrnek? Za nás určitě je, proto jsme se rozhodli ulehčit i přípravu velikonočního beránka s Lipánkem.

Noky z Jihočeského žervé s jahodovou omáčkou
Ingredience Noky 250 g Jihočeského žervé 60 g mletých mandlí 70 g polohrubé mouky 1 větší žloutek špetka soli 40 g cukru Omáčka 250 g jahod 30 g medu 1 citron 10 g vanilkového cukru Na ozdobu 1 Tradiční Lipánek

Bezlepkové koláčky s Tvarohovým Lipánkem
Máme tu i recepty pro ty, kteří mají lepkovou intoleranci. Koláčky s Lipánkem Tvarohovým budou jistě chutnat.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...