Čokoládové dortíčky s oříškem v cukru
Recept stejně jedinečný jako jeho autor. Neodolatelným cukrovím podle receptu Josefa Maršálka zabodujete.
Ingredience
Těsto:
- 180g Jihočeské máslo
- 75g cukr moučka
- 200g hladká mouka
- 50g lískooříškové mouky
- 35g kakao
- 1 žloutek M
- 1g sůl
- 1 g skořice
Na čokoládový krém:
- 200 g kvalitní hořká čokoláda
- 150 g Jihočeská smetana ke šlehání
- 80 g Jihočeské máslo
Oříšky v cukru se skořicí:
- 60 g cukr krupice
- 50 g voda
- 75 g pražené lískové oříšky
- 1 g sůl
- 2g skořice
Na polevu:
- 150g hořká čokoláda
- 20g kakaového másla
Instructions for preparation
Do mísy navážíme všechny sypké ingredience a na kousky nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme žloutek a rychle a krátce zamícháme do těsta. Necháme ho v lednici asi 15 až 20 min. přikryté odpočinout a poté vyválíme na plat o síle 3 až 4 mm a vykrajujeme tvary, ty odkládáme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 až 20 min., hlídáme spodky, abychom tvary nepřipálili. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Na náplň přivedeme k varu smetanu, nalejeme ji na čokoládu, necháme krátce povolit a rozmícháme dohladka. Nakonec vmícháme změklé máslo a dobře ponorným mixérem vymixujeme dohladka. Přikryjeme na hladině kuchyňskou fólií a necháme ji v pokojové teplotě "uzrát” Krémem naplníme sáček na zdobení.
Do hrnce navážíme cukr, vodu a sůl a přivedeme k varu. Vaříme na 118°C, poté přidáme oříšky a skořici a mícháme, dokud cukrový sirup oříšky neobalí. Sejmeme z plotýnky a pokračujeme v míchání, dokud hmota nevykrystalizuje a oříšky nejsou obalené v cukru. Vysypeme je na plech s papírem na pečení a necháme zcela vychladnout.
Upečená a vychladlá kolečka po dvou slepujeme připravenou náplní, necháme krátce v lednici zatuhnout a namáčíme v rozehřáté čokoládě smíchané s kakaovým máslem. Ozdobíme, necháme zatuhnout a skladujeme v chladnu.
Podobné recepty
Pomazánka z Jihočeské nivy
Máte rádi nivu a přemýšlíte nad rychlou svačinkou? Máme pro vás super tip...
Nivoví šneci
Vděčná chuťovka na každý, nejen silvestrovský, stůl.
Lehký kiwi dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Super jednoduchá a super skvělá snídaně je tu! S Madetou je to vždy radost.
Pečená jablíčka s medem a Jihočeským jogurtem Nature
Ingredience špetka skořice 1 balení Jihočeského jogurtu Nature 1 lžíce třtinového cukru 1 pomeranč 270 g medu 40 g rozinek 185 ml rumu 6 jablek pistácie vykrajovač jádřince
Ananasový dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Tento jemný lehký dezert s nízkým obsahem tuku a výbornou tvarohovo-jogurtovou chutí dodá vašemu tělu potřebné probiotické kultury.
Mražené dortíky
Tohle musíte vyzkoušet! Tvarohové osvěžení nejen na léto.
Chia puding s ovocem a Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chia puding je čím dál oblíbenějším trendem. Připravit si ho můžete i s Jihočeským tvarohem & jogurtem.
Mechové dortíky
Nakousnutá bábovka nám představuje mechové dortíky. Nerozumíte? Klikněte na ČÍST DÁLE...
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...