Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience
Na těsto:
- 1 tvarohový Lipánek
- 500 g hladké mouky
- 115 g cukru krupice
- 2 špetky soli
- 16 g čerstvého droždí
- 160 g čerstvého Jihočeského mléka
- 3 žloutky
- kůra z 1 citronu
- 30 g rumu
- 15 g vanilkové pasty nebo extraktu
- 115 g změklého Jihočeského másla
- 100 g rozinek v rumu
Na ozdobu:
- 1 tvarohový Lipánek
- 1 vejce na potření
- 50 g plátků mandlí
- hrušky na ozdobu
Instructions for preparation
Na těsto smícháme všechny ingredience kromě Jihočeského másla a rozinek. Hněteme v robotu na minimální rychlost cca 3 minuty a na vyšší rychlost dalších 7–8 minut. Poté přidáme změklé Jihočeské máslo a hněteme, dokud se těsto úplně nespojí a není zcela hladké. Nakonec přidáme rozinky.
Těsto vyndáme z mísy, párkrát ho přeložíme a necháme odpočívat cca 30 minut. Poté těsto položíme na stůl, jemně ho stlačíme, aby se uvolnil vzduch, protáhneme do stran a rozdělíme na 9 kusů (každý přibližně 120 g). Z rozdělených kusů vyválíme válečky a necháme odpočívat dalších 30 minut. Zamotáme cop ze čtyř válečků a potřeme ho vejcem. Dlaní vytvoříme uprostřed důlek a přidáme další cop spletený ze 3 pruhů. Potřeme vejcem a přiložíme copánek vytvořený ze 2 dílů a znovu potřeme vejcem a posypeme mandlemi. Vánočku přendáme na plech vyložený pečicím papírem a do těsta zapíchneme 3–5 špejlí, aby vánočka držela. Pokropíme trochou vody, aby těsto nevyschlo, a vánočku přikryjeme utěrkou a necháme kynout 2,5 až 3 hodiny. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 4 minuty. Po 4 minutách přikryjeme celou vánočku alobalem, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme dalších 30 minut. Po 30 minutách sundáme alobal a pečeme dalších 10 minut. Otočíme plech a pečeme posledních 5 minut, aby na povrchu vznikla zlatavá barva. Vánočku necháme vychladnout na plechu. Hotovou ji ozdobíme tvarohovým Lipánkem a nakrájenou hruškou.
Podobné recepty
Syrečková pomazánka
Nechte váš domov provonět syrečkovou pomazánkou. Někteří možná odejdou, ale o to více zbyde na vás :-).
Tvarohová pomazánka s Jihočeským syrečkem
Tvarohová pomazánka je delikátní lahůdka pro každého!
Romadur či Syreček na grilu
Ta vůně grilovaného sýru, který se táhne za vidličkou. Něco úžasného. S naším voňavým Romadurem tento zážitek ještě umocníte.
Valentýnské řezy s Cottage náplní - bez lepku, bez laktózy
Přejete si něco malého sladkého? A přeci s kvalitními bílkovinami v jemné náplni? Radka Vrzalová přinásí nový recept.
Makový cottage cheesecake s bílou čokoládou
Pravý sýrový dort by měl opravdu obsahovat sýr, nemyslíte? Vyzkoušejte tento úžasný recept.
Opečený chleba s hříbky, Jihočeským cottagem a gremolatou
Patříte mezi příznivce hub a Jihočeského cottage? Pak je tento recept právě pro vás :).
Zapečené nachos s Tylžským sýrem a guacamole
Guacamole de la cottage už jistě znáte. Co ho vyzkoušet s nachos a Tylžským sýrem?
Proteinové lívanečky z Jihočeského cottage bez lepku a laktózy
Rádi byste si dopřáli vydatnou snídani bez lepku a laktózy? Naše proteinové lívance budou jistě tou pravou volbou.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...