Jahodový koláč – bez lepku, laktózy, vajec
Už jste ochutnali nový smetanový bezlaktózový jahodový dezert Lahůdku a Jihočeský cottage bez laktózy od Madety? Kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč…. Pro děti ideální kombinace nejen ke Dni dětí.
Ingredience
Na korpus:
- 150 g ovesných vloček bz lepku
- 80 g mletých lískových oříšků (mohou být i pistáciové a pro alergiky tygří ořechy)
- 100 g tuku (pokud netrpíte intolerancí laktózy použijte Jihočeské máslo)
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
Na jahodovou pěnu:
- 2 kelímky Lahůdky zakysané smetany na zahradních jahodách bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského jahodového Nature jogurtu bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského cottage bez laktózy
- 6 plátků (1 balení) plátkové želatiny
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
- 1 pol. lžíce citrónové šťávy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- Půlky jahod podle velikosti obvodu formy (23-26 cm) cca z prostředních jahod
Na želé s jahodami:
- 2 pol. lžíce ovocného sirupu YO (měli jsme bezinkový)
- 220 ml studené vody
- sáček červeného želé + 1 rovná pol. lžíce krupicového cukru
- 200 g jahod na plátky (cca podle velikosti koláče)
Otvíratelná forma na dort 23-26 cm, pečící papír, trocha oleje na vymazání boků formy.
Instructions for preparation
Vločky a mleté oříšky smíchejte s kousky vychladlého tuku a sirupem, vytvořte drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujte na dno formy vyložené pečícím papírem. a pečte při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Nechte na mřížce úplně vychladnout.
Mléčné výrobky vyšlehejte s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém, přišlehejte rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
Formu s vychlazeným korpusem vymažte po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládejte řezem k olejované straně půlky jahod (mírně je zatlačte do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřete mezi jahody jahodovou náplň a nechte cca 15 minut zamrazit. Nebo nechte dvě hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřete lžící jahodového džemu a ozdobte plátky jahod - skládejte jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvořte uprostřed například kytičku.
Mezitím si připravte želé, podle návodu na sáčku - směs smíchejte s cukrem nebo sladidlem v kastrůlku, přidejte vodu se sirupem, za stálého míchání přiveďte k varu, jednu minutu povařte a rychle stáhněte ze sporáku. Nechte tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijte plátky jahod na povrchu dortu. Nechte ve formě dort vychladit do druhého dne.
Vychutnejte si i další bezlaktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím
K přípravě těchto dalamánků bez lepku inspirovala Vypečená výzva s Josefem Maršálkem
Lehký kiwi dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Super jednoduchá a super skvělá snídaně je tu! S Madetou je to vždy radost.
Pečená jablíčka s medem a Jihočeským jogurtem Nature
Ingredience špetka skořice 1 balení Jihočeského jogurtu Nature 1 lžíce třtinového cukru 1 pomeranč 270 g medu 40 g rozinek 185 ml rumu 6 jablek pistácie vykrajovač jádřince
Ananasový dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Tento jemný lehký dezert s nízkým obsahem tuku a výbornou tvarohovo-jogurtovou chutí dodá vašemu tělu potřebné probiotické kultury.
Mražené dortíky
Tohle musíte vyzkoušet! Tvarohové osvěžení nejen na léto.
Chia puding s ovocem a Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chia puding je čím dál oblíbenějším trendem. Připravit si ho můžete i s Jihočeským tvarohem & jogurtem.
Mechové dortíky
Nakousnutá bábovka nám představuje mechové dortíky. Nerozumíte? Klikněte na ČÍST DÁLE...
Citronová babeta
Chutná vláčná vonící po spoustě citrónů s jahodovým srdcem. Taková buchta či bábovka může být nejen na Valentýna.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...