Tvarohový jablečný koláč s mandlemi
Lehký koláč z tvarohu a jablek si zamilují nejen milovníci štrůdlu.
Ingredience
Na těsto (vše by mělo mít pokojovou teplotu)
- 70 g změklého nemléčného tuku + trochu na vymazání formy
- 100 g třtinového cukru
- strouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 vejce
- 100 g jemné hladké pohankové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 6 g kypřicího prášku
- 1 zakysaná Jihočeská smetana bez laktózy
- 150 g polotučného Jihočeského tvarohu bez laktózy
Na tvarohovou náplň s plátky jablek
- 250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
- 50 g třtinového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
- 1 malé vejce
- strouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 jablko nakrájené na plátky, pokapané citronovou šťávou
- 2 pol. lžíce třtinového cukru + 2 pol. lžíce plátků mandlí, tuk na pokapání jablek
Na karamelizovaná jablka do náplně
- 3 jablka
- šťáva z ½ citronu
- 3 mírně vrchovaté pol. lžíce třtinového cukru (nebo podle chuti) + 1 cukr s pravou vanilkou
- 2 pol. lžíce tuku Alsan
- otevírací dortová forma o průměru 25 cm, pečicí papír
Instructions for preparation
Jablka na karamelovou směs pokrájíme na kostičky. V pánvi rozpustíme tuk s cukrem, přidáme jablka, citronovou šťávu, případně podlijeme cca 50 ml vody. Dusíme, dokud šťáva nezhoustne. Necháme vychladnout.
Tuk s cukry a kůrou šleháme cca 3 minuty do pěny, přidáme vejce a nakonec tvaroh se zakysanou smetanou. Do krému vsypeme mouky smíchané s kypřicím práškem a už jen lehce zamícháme stěrkou. Dno i boky formy vymažeme tukem a vyložíme pečicím papírem. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C.
Karamelizovaná jablíčka urovnáme lžící na těsto, na ně dáme tvarohovou náplň. Poklademe plátky jablek, pokapeme je tukem, posypeme cukrem a plátky mandlí.
Pečeme 50–60 minut. Necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, pak formu otevřeme a z boků odstraníme pečicí papír. Koláč můžeme podávat vlahý i studený, nejlepší je ale rozleželý druhý den.
Vychutnejte si i další bez laktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím
K přípravě těchto dalamánků bez lepku inspirovala Vypečená výzva s Josefem Maršálkem
Lehký kiwi dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Super jednoduchá a super skvělá snídaně je tu! S Madetou je to vždy radost.
Pečená jablíčka s medem a Jihočeským jogurtem Nature
Ingredience špetka skořice 1 balení Jihočeského jogurtu Nature 1 lžíce třtinového cukru 1 pomeranč 270 g medu 40 g rozinek 185 ml rumu 6 jablek pistácie vykrajovač jádřince
Ananasový dezert s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Tento jemný lehký dezert s nízkým obsahem tuku a výbornou tvarohovo-jogurtovou chutí dodá vašemu tělu potřebné probiotické kultury.
Mražené dortíky
Tohle musíte vyzkoušet! Tvarohové osvěžení nejen na léto.
Chia puding s ovocem a Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chia puding je čím dál oblíbenějším trendem. Připravit si ho můžete i s Jihočeským tvarohem & jogurtem.
Mechové dortíky
Nakousnutá bábovka nám představuje mechové dortíky. Nerozumíte? Klikněte na ČÍST DÁLE...
Citronová babeta
Chutná vláčná vonící po spoustě citrónů s jahodovým srdcem. Taková buchta či bábovka může být nejen na Valentýna.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...