Chléb s Jihočeskou zakysanou smetanou
Skvělá Radka Vrzalová si pro nás připravila další recept bez lepku, laktózy a vajec.
Ingredience
- 300 g bezlepkové mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix dunkel)
- 200 g bezlepkové směsi na pečení (Radka Vrzalová doporučuje modrou Simply Adveni)
- hrst slunečnicových semínek loupaných
- 1 balení (150 g) zakysané Jihočeské smetany bez laktózy + minerálku (Radka Vrzalová doporučuje Magnézii) (celkem dolít objem smetany do 400 ml tekutiny)
- 1 pol. lžíce vinného bílého octa
- 1 pol. lžíce medu, karamelu nebo pro tmavší tóny chuti - melasu
- 10 g soli
- 1 káv. lžička kmínu celého + 1 káv. lžička kmínu drceného nebo mletého
- 7 g kypřícího prášku
- 7 g sušeného droždí
- plech s pečícím papírem, mísa s poklopem či folií na kynutí
- vrchovatá polévková lžíce domácího sádla (v lepším případě se škvarky) rozpuštěné zchladlé
Instructions for preparation
Všechny ingredience necháme stát 2 hodiny na lince - nesmí být ledové!!!
Ve velké míse na kynutí (s poklopem) smícháme suché mouky, semínka, kypřící prášek a sůl. Až do promíchané suché směsi nasypeme sušené droždí a zase vařečkou promícháme.
V odměrce si odměříme Jihočeskou zakysanou smetanu, dolijeme minerálkou, prošleháme a přidáme med a ocet vše společně vidličkou prošleháme.
Do mísy k sypké směsi přidáme 2/3 objemu odměrky a rukou vymícháváme těsto. Pokud je směs suchá a tuhá, přiléváme pomalu zbytek tekutiny a stále rukou vymícháváme. Měli bychom směs prohnětat v polotuhé jemné lepkavé těsto, které se nám udrží na dlani.
Těsto necháme v pokojové teplotě odpočívat v zakryté míse cca 2 hodiny.
Po vykynutí do těsta zapracujeme rozpuštěné sádlo do vsáknutí. Pak těsto rozdělíme na polovinu a vytvarujeme dva bochníčky, které můžeme poválet ze všech stran v bezlepkových vločkách nebo semínkách. Povrch bochníčků nařízneme (aby mohla při pečení odcházet pára). Zastříkneme je na plechu slanou vodou a necháme 20 minut odpočívat.
Troubu nahřejeme na 230°C na statické teplo, plech s chlebíky vložíme do horké trouby, teplotu zvedneme na 240°C. Zprudka na tuto teplotu pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 210 a dopékáme cca 40 minut. Prosím pozor pečení přizpůsobte své troubě každá peče trochu jinak. Troubu otvírejte co nejméně.
Po upečení necháme chleby odpočinout a zchladnout na mřížce. Krájíme úplně vychladlé. Uchováváme v plátěném ubrousku a zabalené v alobalu. Vydrží skvělý týden.
TIP:
Pokud netrpíte intolerancí na laktózu, vychutnejte si tento chléb namazaný Jihočeským máslem. Ti, kteří trpí intolerancí na laktózu si mohou na chlebu pochutnat s Jihočeským tradičním pomazánkovým bez laktózy.
Vyzkoušejte další bezlaktózové recepty od skvělé Radky Vrzalové
Podobné recepty
Zeleninový salát s Jihočeskou nivou
Smažený sýr zná asi každý, ale co takhle salát se smaženým sýrem, a ne jen tak ledajakým!
Bramborové chipsy a mrkvičky s premium nivovým dipem
Čas pečené zeleniny je tu! Pokud jste i milovníky naší Jihočeské nivy, musíte tuto pochoutku vyzkoušet.
Nivový cheesecake
Cheesecake a slaný? No je to přece v překladu sýrový dort ne? Rozhodli jsme se dostát jeho jménu, vyzkoušejte ho i na slano.
Plněné papriky Jihočeskou nivou
Plněné papriky jsou klasika, vyzkoušeli jste je někdy s nivou? Delikatesa.
Listový salát s vlašskými ořechy, melounem, jahodami a Jihočeskou nivou 60 %
Lahodný salát tak, jak jej neznáte. Dejte šanci neznámému a poznejte, proč se do tohohle salátu svět zamiloval.
Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím
K přípravě těchto dalamánků bez lepku inspirovala Vypečená výzva s Josefem Maršálkem
Jarní nivové muffiny
Muffiny pouze na sladko? Ale kdepak, vyzkoušejte naši jarní, nivovou verzi.
Chia puding s ovocem a Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chia puding je čím dál oblíbenějším trendem. Připravit si ho můžete i s Jihočeským tvarohem & jogurtem.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...