Bulgurový salát s řepou, kadeřávkem, Jihočeskou nivou 30 % a kadeřávkovými chipsy
Ingredience (na 2 porce)
- 2 větší bulvy řepy – může být červená nebo mix červené a žluté
- olivový olej
- sůl
- 50 g bulguru (ideálně hrubozrnného)
- 20 g quinoy
- 2 listy kadeřávku
- Jihočeská niva 30 %
- červená cibule
- granátové jablko
- vlašské ořechy
Zálivka:
- 1,5 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžička celozrnné hořčice
- sůl
Instructions for preparation
Řepu oloupeme a nakrájíme na klínky. Rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem, pokapeme olivovým olejem, osolíme a promícháme. Pokud pečeme dva druhy řepy, pracujeme s nimi odděleně, aby červená neobarvila žlutou. Řepu rozprostřeme na plechu tak, aby se nepřekrývala. Necháme si na plechu místo na kadeřávkové chipsy, které budeme připravovat později.
Řepu vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme půl hodiny, resp. 18 minut, protože po té době přijde řada na chipsy a teplotu pro dopékání snížíme na 180 °C.
Než se vrátíme k pečení zeleniny, dáme vařit bulgur s quinoou. Oba druhy obilovin propláchneme ve studené vodě. V hrnci zalijeme vodou, aby hladina sahala asi 2 cm nad zrnka. Osolíme a pozvolna vaříme. Během vaření kontrolujeme množství vody, aby se zcela nevyvařila. Po 10 minutách vaření by mělo zbýt na dně hrnce trošku vody. Hrnec přiklopíme pokličkou a necháme dojít, než se dopeče zelenina. Bulgur s quinoou by měli vstřebat zbylou vodu a měly by být pěkně sypké.
Kadeřávek opereme a dobře osušíme. Jeden list dáme prozatím stranou. Ten druhý natrháme na větší kusy. Vložíme do misky, zakápneme trochou oleje, lehce osolíme a promícháme. Vložíme do trouby na plech vedle řepy. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme 12 minut.
V misce prošleháme ingredience na zálivku – olej, citronovou šťávu, javorový sirup, hořčici a špetku soli.
Zbylý list kadeřávku natrháme na malé kousky. Vložíme do misky se zálivkou a rukama promícháme, aby se kadeřávek zálivkou dobře obalil. Necháme 10–15 minut odležet. Poté kadeřávek promícháme s bulgurem a quinoou.
Kadeřávek s bulgurem a quinoou naservírujeme na talíře. Posypeme červenou cibulí nakrájenou na tenká půlkolečka. Na salát položíme pečenou řepu. Posypeme zrníčky z granátového jablka, Jihočeskou nivou nakrájenou na kostičky a nasekanými ořechy.
Poznámka: Salát chutná teplý stejně dobře jako studený.
Podobné recepty
Salát s červenou řepou, špenátem, Jihočeskou nivou a piniovými oříšky
Odlehčete své Vánoce a užijte si kombinaci chutí, které vás pohltí. Salátu dodá Jihočeská niva ten správný šmrnc.
Listový salát s vlašskými ořechy, melounem, jahodami a Jihočeskou nivou 60 %
Lahodný salát tak, jak jej neznáte. Dejte šanci neznámému a poznejte, proč se do tohohle salátu svět zamiloval.
Salát s hruškou a Jihočeskou nivou
Rychle připravený, svěží a chutný salát, ve kterém se snoubí chutě medu, hrušky a sladkých brusinek společně s pikantní Jihočeskou nivou.
Pečený lilek s rajčaty, bazalkou a balkánským sýrem
Po masových grilovačkách je třeba si to trochu odlehčit.
Rajčatové carpaccio s Jihočeským žervé
Rajčatové carpaccio vás krásně osvěží a doplní potřebné vitamíny a živiny.
Zeleninový salát s hruškou a Sýrem na pánev
Tento salát vsobě skrývá tolik chutí, budete ho jednoduše milovat.
Těstovinový salát s Jihočeským cottage
Těstovinový salát s Jihočeským cottagem, rukolou, baby špenátem a rajčaty si určitě zamilujete.
Zeleninový salát s Jihočeským cottagem
Do Jihočeského cottage stačí přidat pár rajčátek a hned máte skvělou svačinu či snídani. Cottage totiž tvoří dokonalou kombinaci snad s jakoukoli zeleninou. Proto se tak skvěle hodí do salátů.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...