We think of natureDownload catalogue
Madeta.cz

Musaka se sýrovým bešamelem

Musaka se sýrovým bešamelem

Ingredience (6 porcí)

  • Lipánek tavený sýr
  • 2 menší lilky
  • 5 brambor (cca 500 g)
  • sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • ½ lžičky skořice
  • tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek
  • 500 g hovězího nebo jehněčího mletého masa
  • 1 dl červeného vína
  • 400 g rajčat v plechovce
  • 90 g Jihočeského másla
  • 70 g hladké mouky
  • 600 ml Jihočeského mléka
     

Instructions for preparation

Lilky nakrájíme na zhruba centimetrové proužky. Můžeme je osolit a nechat vypotit. Vodu poté setřeme ubrouskem. Brambory nakrájíme na tenčí plátky. Kolečka vyskládáme na plech s pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25 minut.

Na pánvi osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme koření, které necháme minutku rozvonět. Poté přidáme mleté maso, sůl, pepř a zhruba 5 minut restujeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, víno a ještě další 2 minuty restujeme.

Ve středním kastrůlku připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, na kterém krátce osmahneme mouku. Po částech zamícháme mléko, až nám vznikne světlý bešamel. Do bešamelu přidáme 5 trojúhelníčků taveného Lipánka. Dle chuti dosolíme a ochutíme muškátovým oříškem.

Zapékací mísu potřeme olivovým olejem. Na její dno dáme brambory, na ně lilky, mleté maso, opět lilky, zbytek masa a navrch bešamel. Musaku dáme zapéct do trouby na 190 stupňů 45 minut, dokud není krásně opečena.
 

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
We think of natureDownload catalogue

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk