Musaka se sýrovým bešamelem
Ingredience (6 porcí)
- Lipánek tavený sýr
- 2 menší lilky
- 5 brambor (cca 500 g)
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky skořice
- tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek
- 500 g hovězího nebo jehněčího mletého masa
- 1 dl červeného vína
- 400 g rajčat v plechovce
- 90 g Jihočeského másla
- 70 g hladké mouky
- 600 ml Jihočeského mléka
Instructions for preparation
Lilky nakrájíme na zhruba centimetrové proužky. Můžeme je osolit a nechat vypotit. Vodu poté setřeme ubrouskem. Brambory nakrájíme na tenčí plátky. Kolečka vyskládáme na plech s pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25 minut.
Na pánvi osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme koření, které necháme minutku rozvonět. Poté přidáme mleté maso, sůl, pepř a zhruba 5 minut restujeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, víno a ještě další 2 minuty restujeme.
Ve středním kastrůlku připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, na kterém krátce osmahneme mouku. Po částech zamícháme mléko, až nám vznikne světlý bešamel. Do bešamelu přidáme 5 trojúhelníčků taveného Lipánka. Dle chuti dosolíme a ochutíme muškátovým oříškem.
Zapékací mísu potřeme olivovým olejem. Na její dno dáme brambory, na ně lilky, mleté maso, opět lilky, zbytek masa a navrch bešamel. Musaku dáme zapéct do trouby na 190 stupňů 45 minut, dokud není krásně opečena.
Podobné recepty
Smažený Jihočeský syreček v pivním těstíčku doplněný svěžím mangovým dipem
Jihočeský syreček v nadýchaném pivním těstíčku, který potěší všechny milovníky tohoto nápoje. Navíc v kombinaci s jemně pikantním mangovým dipem vaše chuťové buňky zaplesají.
Rostlinný hamburger se zeleninou a Syrečkem
Hamburger je klasika každého letního grilování. S Jihočeským syrečkem ho ale připravují jen opravdoví gurmáni.
Syrečkové špízy s grilovanou zeleninou a česnekovým dipem
Nádherně voňavé špízy s kombinací sýra a grilované zeleniny, tomu neodoláte.
Cuketové karbanátky s Jihočeským syrečkem
Vyzkoušejte tyto báječné karbanátky z cukety.
Romadur či Syreček na grilu
Ta vůně grilovaného sýru, který se táhne za vidličkou. Něco úžasného. S naším voňavým Romadurem tento zážitek ještě umocníte.
Smažené kuře v housce s tzatziky a sýrem Cottage
Večeře ši oběd, který vám nezabere příliš času, ale oblizovat se budou všichni.
Tuňákové karbanátky s Jihočeským cottage a jogurtovým dipem bez laktózy
Karbanátky, jak jste je možná ještě neměli! Výraznou chuť tuňáka doplňuje náš oblíbený Jihočeský cottage a celé kombo završí jogurtový dip. Celý recept je vhodný i pro laktózově intolerantní. Dobrou chuť!
Salát s kuřecím masem, dijonskou hořčicí a Jihočeským cottagem
Recept nejen na lehkou večeři, který si vychutnáte. Jihočeský cottage je ten pravý pomocník v kuchyni.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...