Britský „Cheese and onion pie“
Ingredience (8 porcí):
- 4 střední brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 pláty listového těsta
- 3 lžíce Jihočeského másla
- 3 střední cibule
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 ml Jihočeského mléka
- 50 ml Jihočeské smetany
- 2 balení sýru Madeland
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- vejce na potření
Instructions for preparation
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Osolíme, opepříme a pokapeme trochou oleje. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Připravíme cibulovou směs. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jarní cibulku. Restujeme na mírném plameni, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Přisypeme mouku, promícháme a postupně přiléváme mléko a smetanu. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme nakrájený sýr Madeland a mícháme, dokud se nerozpustí. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku.
Menší formu na koláč vytřeme máslem a vyložíme jedním plátem listového těsta. Lehce jej přitlačíme ke dnu a po stranách. Navrstvíme cibulovou směs, přidáme vrstvu upečených brambor, znovu cibulovou směs, brambory a cibulovou směs. Přikryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přimáčkneme. Můžeme použít vidličku.
Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a nařízneme nožem, aby mohla unikat pára. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 30–35 minut, dokud není koláč zlatavý.
Koláč necháme po vytažení z trouby chvíli odpočinout, poté jej nakrájíme na porce a podáváme teplý.
Tip: místo jednoho koláče můžeme udělat dva nebo tři malé, podle forem.
Podobné recepty

Quinoa s Lahůdkou, kokosovým mlékem a ovocem
Ingredience (na 2 porce) 80 g quinoy 240 ml kokosového mléka 180 g Lahůdky jihočeské med 1 lžička vanilkového cukru ovoce dle chuti máta na ozdobení

Topinky se žampiony, červenou cibulí, petrželkou a sýrem Sýrařův výběr
Zvolte jedinečný sýr na topinky, ten od Madety.

Plněná velikonoční vejce s Jihočeským žervé
Velikoční vajíčka lze připravit na mnoho způsobů. Tato naše od Madety jsou ale příliš dobrá, aby čekala na koledníky, pusťte se do nich sami.

Sýrová roláda se šunkou, paprikami a sýrem Lipno
Potěší nejen návštěvu, ale i rodinu při nedělní snídani. Vhodná je i jako pohoštění na svatbu či jinou slavnostní událost. Díky kvalitním sýrům od Madety bude dokonalá.

Noky z Jihočeského žervé s jahodovou omáčkou
Ingredience Noky 250 g Jihočeského žervé 60 g mletých mandlí 70 g polohrubé mouky 1 větší žloutek špetka soli 40 g cukru Omáčka 250 g jahod 30 g medu 1 citron 10 g vanilkového cukru Na ozdobu 1 Tradiční Lipánek

Sladká rýže s pudinkem, meruňkami a Tradičním Lipánkem
Sladká rýže s Lipánkem a meruňkami pohladí hned po ránu vaše chuťové buňky. Sacharidová snídaně, kterou si zamilujete.

Karbanátky z kapusty a cizrny se sýrem gouda a bramborovou kaší
Vegetariánské karbanátky nejsou jen pro vegetariány. Vyzkoušejte je se sýrem Sýrařův výběr gouda, který jim dodá tu pravou chuť.

Zapečený lilek s rajčaty, šunkou, bylinkami a sýrem Madeland
Lehká a rychlá večeře, která vám zabere jen pár minut. Sýr Madeland lilek příjemně dochutí.
WHO WE ARE
MADETA a. s. is a pure Czech company formed by four stand-alone factories, all placed in a beautiful landscape of the South Bohemian region.
MORE ABOUT COMPANY...
OUR PRODUCTS
Here you can find more than 200 of our delicious products. Curds, milks, yoghurts, cheeses and many others.
LIST OF YOUR PRODUCTS...