myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

„Dobrej“ mazanec i beránek

Pečte s Madetou jako po másle

Velikonoce jsou za dveřmi a s nimi i čas provonět kuchyň tou nejsladší vůní – čerstvě upečeného mazance a nadýchaného beránka. A protože v Madetě věříme, že máslo je „dobrej“ základ skvělého pečení, přinášíme vám pár osvědčených tipů, jak si tyhle sváteční dobroty připravit tak, aby zmizely ze stolu rychleji, než stihnete říct: „Ten mazanec byl ale ‚dobrej!‘“. Zapomeňte na suché těsto a drobivého beránka – s kvalitními surovinami a trochou velikonočního know-how to půjde jako po másle!

Jak na vláčný mazanec a beránka, co vydrží

  1. Máslo, máslo, máslo – nemá smysl šetřit. Čím kvalitnější máslo na mazanec použijete, tím bohatší chuť a lepší strukturu těsta získáte. Žádné náhražky, poctivé máslo je základ.
  2. Na těsto se nesmí spěchat – nechte ho pořádně vykynout, dokud aspoň nezdvojnásobí svůj objem. Pomůže mu i prostátá mouka. Už i naše babičky mouky kombinovaly, dvě třetiny tvořila hladká mouka, zbytek hrubá. Tím získáte krásně nadýchaný mazanec, který se netrhá a není hutný.
  3. Trocha rumu neuškodí – do mazance i beránka přidejte lžíci rumu. Nejenže zvýrazní chuť i aroma, ale také prodlouží jeho čerstvost. Ideální je přidat do těsta rozinky namočené přes noc v rumu.
  4. Aby byl vláčný – přidejte do těsta na beránka jogurt nebo Lipánek. Tím bude vláčnější. Vyzkoušejte ho podle našeho jednoduchého hrníčkového receptu.
  5. Pro lesk jako blesk – hned po vytažení z trouby potřete mazanec rozpuštěným máslem smíchaným s trochou vanilkového cukru. Kůrka bude krásně lesklá a získá jemnou karamelovou chuť. Pro intenzivní rumovou vůni přidejte i trochu rumu.

Ať už Velikonoce slavíte jakkoliv, jedno je jisté – bez dobrého pečení by to nebylo ono. Tak se pusťte i do dalších receptů s Madetou a užijte si svátky plné pohody, chutí a vůní!

Vyzkoušejte tradiční i nezvyklé recepty s nádechem jara!

Velikonoční zvyky, které možná neznáte

Že se na škaredou středu nemáme škaredit a na zelený čtvrtek sníst něco zeleného, ví každý. Ale slyšeli jste o těchto velikonočních tradicích?

  • Krásná jako holoubátko – o Velikonocích hospodáři prohledávali holubníky a nalezli-li nedávno vylíhnuté holoubátko, potírali jím obličej mladých děvčat. Mělo jim to zajistit krásnou pleť po celý rok.
  • Hledání pokladů – podle staré tradice se v noci na Velký pátek měly otevírat skryté poklady v zemi. Stačilo prý být na správném místě ve správný čas…
  • Na krtky s pomocí Boží – Velký pátek přeje zahrádkářům. Posvěcené osikové ratolesti zastrčené do země mají přimět krtky k pokojnému odchodu ze zahrady.

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk