Domácí vdolky s Jihočeskou Lahůdkou
Vdolečky jako od babičky. Takové jsou ty naše s Jihočeskou Lahůdkou.
Ingredience
- 260 g Jihočeská lahůdka
- 180 ml plnotučného mléka
- 30 g třtinového cukru
- 15 g droždí
- 100 g Jihočeského másla od Madety
- 1 vejce + 2 žloutky
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 400 g hladké mouky + na posypání
- olej
- kůra z citronu
- moučkový cukr
- čerstvé ovoce (maliny, jahody…)
- kostička čokolády
- máta
Návod na přípravu
Jako první si připravíme kvásek. Do 100 ml nahřátého mléka (ne horkého) rozdrobíme droždí a přidáme 1 lžičku cukru. V teple necháme vzejít kvásek. Mezitím si metličkou vyšleháme do pěny změklé máslo se zbývajícím třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, vejce, kůru z citronu, špetku soli, zbývající vlažné mléko a kvásek. Vše prošleháme. Mouku prosejeme a postupně přidáváme do těsta, dokud se nezačne odlepovat od stran. Hladké těsto přendáme do mísy, zlehka posypeme moukou a necháme v teple přikryté utěrkou kynout alespoň 40 minut. Poté těsto propracujeme rukama a na pomoučeném vále vyválíme na plát silný cca 1 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, do kterých uděláme prstem důlek. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, v něm smažíme ponořené vdolky při snížené teplotě z každé strany asi 1-2 minuty. Usmažené vdolky přendáme na papírovou utěrku a necháme vystydnout. Ovoce a mátu opláchneme. Vdolky ozdobíme Jihočeskou lahůdkou, ovocem, mátou a kouskem čokolády. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat :)
Podobné recepty
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Jablečný crumble s krémem z tradičního Lipánka
Ingredience (1 malá forma) 2 balení tradičního Lipánka 150 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička moučkového cukru 150 g Jihočeského másla 5–6 jablek 1 lžička mleté skořice 1 lžíce vanilkové pasty 80 g cukru 80 g hladké mouky 100 g ovesných vloček 2 špetky soli
Čokoládové suflé se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 2 vanilkové sladké pomazánky Lipánek 180 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 žloutky bílek z 10 vajec 80 g cukru 1 lžíce hladké mouky 50 g kakaa 240 g hořké čokolády maliny a máta na ozdobu moučkový cukr na ozdobu Jihočeské máslo a cukr na vymazání formiček
Zapečená krupicová kaše s mlíčkem Lipánek
Ingredience (1 malá forma) 1 balení kakaových sušenek 750 ml sladkého mlíčka Lipánek dle chuti 5 lžic dětské krupice 2 lžíce cukru mletá skořice ovoce na ozdobu
Zemlbába s Jihočeským tvarohem s jogurtem
Ingredience (2 porce) 1 balení toustového chleba 6 jablek 4 balení Jihočeského tvarohu s jogurtem 2 hrsti rozinek 3 vejce 0,5 l čerstvého Jihočeského mléka 3 lžíce moučkového cukru 1 lžíce skořice 3 žloutky ovoce na ozdobu máta na ozdobu Jihočeské máslo na vymazání formy
Koláčky s lipánkovou náplní a ovocem
Ingredience 3 hrnky hladké mouky 350 g tvarohového Lipánka 140 ml čerstvého Jihočeského mléka 100 ml oleje 30 g droždí 3 lžíce cukru 1 lžička soli kůra z jednoho citronu 1 vejce 1 lžíce vanilkové pasty ovoce na ozdobu
Sladké řezy z mlíčka Lipánek
Ingredience 20 g želatinových plátků (10 kusů) studená voda 100 g cukru 3 žloutky 8 g vanilkového cukru 350 ml sladkého mlíčka Lipánek 300 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 7 sušenek strouhaná čokoláda ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...