Jahodový koláč – bez lepku, laktózy, vajec
Už jste ochutnali nový smetanový bezlaktózový jahodový dezert Lahůdku a Jihočeský cottage bez laktózy od Madety? Kombinací těchto mléčných výrobků vznikl tento koláč…. Pro děti ideální kombinace nejen ke Dni dětí.
Ingredience
Na korpus:
- 150 g ovesných vloček bz lepku
- 80 g mletých lískových oříšků (mohou být i pistáciové a pro alergiky tygří ořechy)
- 100 g tuku (pokud netrpíte intolerancí laktózy použijte Jihočeské máslo)
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
Na jahodovou pěnu:
- 2 kelímky Lahůdky zakysané smetany na zahradních jahodách bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského jahodového Nature jogurtu bez laktózy
- 2 kelímky Jihočeského cottage bez laktózy
- 6 plátků (1 balení) plátkové želatiny
- 2 pol. lžíce čekankového sirupu
- 1 pol. lžíce citrónové šťávy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- Půlky jahod podle velikosti obvodu formy (23-26 cm) cca z prostředních jahod
Na želé s jahodami:
- 2 pol. lžíce ovocného sirupu YO (měli jsme bezinkový)
- 220 ml studené vody
- sáček červeného želé + 1 rovná pol. lžíce krupicového cukru
- 200 g jahod na plátky (cca podle velikosti koláče)
Otvíratelná forma na dort 23-26 cm, pečící papír, trocha oleje na vymazání boků formy.
Návod na přípravu
Vločky a mleté oříšky smíchejte s kousky vychladlého tuku a sirupem, vytvořte drobenkové těsto, které rovnoměrně upěchujte na dno formy vyložené pečícím papírem. a pečte při 175 stupních cca 15 minut v ovesnou sušenku. Nechte na mřížce úplně vychladnout.
Mléčné výrobky vyšlehejte s čekankovým sirupem a citrónovou šťávou v hladký krém, přišlehejte rozpuštěnou želatinu (dle receptu na sáčku).
Formu s vychlazeným korpusem vymažte po bocích troškou oleje a postupně vedle sebe skládejte řezem k olejované straně půlky jahod (mírně je zatlačte do korpusu). Opatrně doprostřed rovnoměrně rozetřete mezi jahody jahodovou náplň a nechte cca 15 minut zamrazit. Nebo nechte dvě hodiny zchladit v lednici až je povrch pevný. Potřete lžící jahodového džemu a ozdobte plátky jahod - skládejte jeden kousek vedle druhého do kruhu a vytvořte uprostřed například kytičku.
Mezitím si připravte želé, podle návodu na sáčku - směs smíchejte s cukrem nebo sladidlem v kastrůlku, přidejte vodu se sirupem, za stálého míchání přiveďte k varu, jednu minutu povařte a rychle stáhněte ze sporáku. Nechte tekuté želé cca 10 -15minut vychladnout. Je třeba to hlídat a vždycky trochu promíchat. Když začne gelovatět, opatrně přelijte plátky jahod na povrchu dortu. Nechte ve formě dort vychladit do druhého dne.
Vychutnejte si i další bezlaktózové recepty od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Vanilkové lívanečky s rozvarem z lesního ovoce
Ingredience (4 porce): 200 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 230 g Jihočeského mléka 2 lžíce vanilkové pomazánky Lipánek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krystal Ovocný rozvar: 150 g mraženého lesního ovoce 1 lžička kukuřičného škrobu 2 lžíce cukru (nebo dle chuti) Lipánek vanilková pomazánka na namazání lívanců
Brownies podle Anežky Š.
Ingredience (8–10 porcí) 200 g cukru (je-li k dispozici třtinový, použijeme ⅓ třtinového a ⅔ bílého; není-li k dispozici třtinový, použijeme bílý cukr) 4 vejce 2 tabulky hořké čokolády (200 g, ideálně se 70 % kakaa) 70 g Jihočeského másla 90 g hladké mouky 20 g holandského kakaa
Pečená jablka na listovém těstě s tradičním Lipánkem, Jihočeským tvarohem, ořechy a slaným karamelem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 1 Jihočeský tvaroh 1 žloutek 3 jablka 100 g cukru 60 ml čerstvé Jihočeské smetany 40 g Jihočeského másla špetka soli 1 balení listového těsta hrst oblíbených ořechů
Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce) 2 ks Lipánka vanilkového 140 g Jihočeské smetany 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti) piškoty 2 jablka ½lžičky skořice Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády 50 ml Jihočeské smetany Na karamelizované ořechy: 50 g cukru krupice 1 lžíce Jihočeského másla 100 g ořechů
Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta
Mini cheesecake s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (4 porce) 120 g sušenek (Lotus, BeBe apod.) bílek ze 2 vajíček 180 g tvarohového Lipánka 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 2 lžíce medu 2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce kukuřičného škrobu ½ tabulky bílé čokolády na ozdobu ovoce a máta na ozdobu
Cuketovo‑mrkvový koláč s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience 1 hrnek nastrouhané cukety 2 hrnky nastrouhané mrkve 1 nastrouhané jablko 2 vejce ½ hrnku medu ½ hrnku kokosového oleje šťáva z 1 pomeranče ¾ hrnku Jihočeského tvarohu & jogurtu + na ozdobu 2 a ½ hrnku mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 špetky mleté skořice 2 špetky muškátového oříšku 3 lžíce strouhaného kokosu ovoce a máta na ozdobu
Snídaňový bowl s Jihočeským odtučněným tvarohem
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského odtučněného tvarohu špetka sušeného česneku hrst nakrájené pažitky hrst nakrájeného kopru 1 lžička citronové šťávy ½ papriky 100 g uzeného lososa 2 vejce hrst jarní cibulky 4 ředkvičky špetka sezamu 1 avokádo sůl pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...