Karamelový krém z čerstvého Jihočeského mléka a smetany
Ingredience (na 2 porce)
Karamel:
- 200 g cukru
- 40 ml vody
Dokončení:
- 40 g cukru
- 3 žloutky
- 1 vejce
- 10 g vanilkové pasty
- 200 g čerstvého Jihočeského plnotučného mléka
- 100 g Jihočeské smetany + 150 g na ozdobu
Návod na přípravu
Na pánvi přivedeme k varu cukr s vodou a vaříme do konzistence karamelu. V míse smícháme žloutky, vejce a cukr. V hrnci přivedeme k varu čerstvé Jihočeské mléko s Jihočeskou smetanou a vanilkovou pastou, a za stálého míchání pomalu přiléváme do směsi s vejci. Do dvou malých zapékacích misek nalijeme karamel a polijeme mléčnou směsí. Na plech položíme mokrou utěrku a na ni vložíme zapékací misky. Plech polijeme trochou vody, aby misky byly cca půl centimetru ponořeny. Pečeme v předehřáté troubě při 110–115 °C cca 55–60 minut. Hotový dezert vyklopíme na talíř a ozdobíme našlehanou Jihočeskou smetanou.
Podobné recepty

Pečené goudové hranolky s jemným sýrovým dipem
Ingredience (2 porce): 4 střední brambory 2 lžíce olivového oleje 1 balení jemného sýru Lipánek ½ lžičky sladké papriky sůl, pepř Dip: 50 ml Jihočeské smetany ke šlehání 100 ml Jihočeského mléka 1 balení jemného sýru Lipánek 1 lžička kukuřičného škrobu sůl

Tvarohoví šneci s jablečnou náplní
Ingredience: 500 g hladké mouky 1 sušené droždí 100 ml vlažného Jihočeského mléka 2 Lipánky vanilkové 50 g cukru 2 žloutky špetka soli špetka muškátového oříšku Náplň: 4 střední jablka 90 g cukru 50 g rozinek 1 lžička skořice

Britský „Cheese and onion pie“
Ingredience (8 porcí): 4 střední brambory 2 lžíce olivového oleje 2 pláty listového těsta 3 lžíce Jihočeského másla 3 střední cibule 1 jarní cibulka 2 lžíce hladké mouky 150 ml Jihočeského mléka 50 ml Jihočeské smetany 2 balení sýru Madeland sůl, pepř špetka muškátového oříšku vejce na potření

Salát s Jihočeskou nivou, hruškou, krutony, cherry rajčaty, cibulkou a nivovým dresinkem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeské nivy 45% 2 hrušky 4 plátky toustového chleba 1 červená cibule hrst cherry rajčat 200 ml čerstvého Jihočeského mléka 1 lžička majonézy 1 lžička Jihočeské zakysané smetany hrst pažitky nakrájené najemno salát little gem

Kávové bábovky s Jihočeskou zakysanou smetanou bez laktózy
Ingredience (8 porcí) 200 g krystalového cukru 130 ml rostlinného oleje 2 vejce 1 lžička vanilkového extraktu 250 g hladké mouky špetka soli 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody 180 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy 120 ml horké kávy

Tartaletky s tvarohovým krémem
Ingredience (8 porcí) 50 g hořké čokolády + na ozdobu 60 g kokosového oleje 200 g jemných ovesných vloček 70 g mandlí 6 datlí kůra z 1 citronu 5 lžic datlového sirupu Jihočeské máslo na vymazání formiček 120 g Jihočeského tvarohu 200 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy ovoce a máta na ozdobu

Nadýchané lívance s krémem ze sladkého mlíčka Lipánek a ovocem
Ingredience (2 porce): Těsto: 200 g hladké mouky 30 g cukru 12 g kypřicího prášku 6 g soli 240 g sladkého mlíčka Lipánek 2 vejce 60 g rozpuštěného Jihočeského másla ovoce a med na ozdobu olej na smažení Krém: 1 sladké mlíčko Lipánek 3 žloutky 1 lžíce cukru 1 lžička studeného Jihočeského másla

Zapečené croissanty s Moravským bochníkem
Ingredience (4 porce): 6 croissantů plnotučná hořčice 150 g šunky 2 balení sýru Moravský bochník 50 ml Jihočeské smetany 50 ml Jihočeského mléka čerstvý tymián muškátový oříšek vejce na potření
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...