Letní ovocný cheesecake - bez lepku ( a jde i bez laktózy)
S cheesecakem nikdy neuděláte chybu, ale ještě lepší bude s Lipánkem a čokoládou. Je bez lepku (a může být i bez laktózy) a proto si na něm může pochutnat opravdu každý.
Ingredience na těsto:
- 200g Jihočeského másla (nebo rostlinného tuku pro variantu bez laktózy)
- 300g hořké čokolády (pro variantu bez laktózy vyberte čokoládu bez mléka)
- 3 vejce velikosti L
- 150-200g kokosového cukru
- 100g mletých mandlí
- 40g holandského kakaa bez lepku
- špetka soli
- 1/2 kávové lžičky jedlé sody
- dortová forma o průměru 26 cm
- pečící papír na vyložení
Ingredience na náplň:
- 2ks Lipánek smetanový (pro variantu bez laktózy Lipánek smetanový laktóza méně než 0,01%)
- hrst oblíbeného omytého a osušeného letního ovoce
- 1 vejce velikosti L
Návod na přípravu
Nejprve předehřejte troubu na 180°C. Formu na dort potřete místy máslem (rostlinným tukem), aby k formě co nejlépe přilnul pečicí papír.
Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu s kousky másla (tuku) a vymíchejte v čokoládovou hmotu. Pak ji odstavte a nechte krátce vychladnout.
Mleté mandle prosejte do misky s kakaem, přidejte sůl, sodu a promíchejte. V mixéru šlehejte vejce s cukrem cca 8-10 minut, až se cukr rozpustí a vznikne hedvábná pěna.
Do pěny přimíchejte zchladlou čokoládovou směs a šlehejte, dokud se vše nespojí. Přisypte mandlovou směs s kakaem a promíchejte silikonovou stěrkou. Hladké těsto vlijte do vyložené formy.
Lipánky vyšlehejte s vejcem do hladka a kopečky vzniklé směsi přidejte na čokoládové těsto. Poté vezměte špejli nebo druhou stranu lžíce a vytvoříte vír tak, aby se čokoládové těsto dostalo mezi bílý krém. Na výsledné dílo rozprostřete oblíbené ovoce.
Pečte ve vyhřáté troubě cca 30-35 minut. Cheesecake by měl být trochu třaslavý s pevným čokoládovým korpusem. Servírujte vychlazený.
Vychutnejte si i další recepty bez laktózy od autorky Radky Vrzalové. Najdete je také v jejích kuchařkách.
Podobné recepty
Domácí vaječný likér s čerstvou Jihočeskou smetanou
Ingredience (na 1,2 litru) 3 žloutky 100 g cukru moučka 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 500 ml rumu ½ vanilkového lusku
Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience Na těsto: 1 tvarohový Lipánek 500 g hladké mouky 115 g cukru krupice 2 špetky soli 16 g čerstvého droždí 160 g čerstvého Jihočeského mléka 3 žloutky kůra z 1 citronu 30 g rumu 15 g vanilkové pasty nebo extraktu 115 g změklého Jihočeského másla 100 g rozinek v rumu Na ozdobu: 1 tvarohový Lipánek 1 vejce na potření 50 g plátků mandlí hrušky na ozdobu
Makové linecké s lemon curd
Ingredience 180 g Jihočeského másla 250 g hladké mouky 60 g cukru 50 g mletého máku 1 žloutek špetka soli Lemon curd 5 žloutků 80 g cukru 80 g citronové šťávy 70 g Jihočeského másla kůra ze 2 bio citronů
Tvarohové řezy
Ingredience 1. vrstva – spodní kakaový piškot 1 celé vejce 300 g polohrubé mouky 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 100 g cukru krystal 4 polévkové lžíce vody 2 polévkové lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 2. vrstva – tvarohová část 750 g Jihočeského tučného tvarohu 3 vaječné žloutky 3 polévkové lžíce cukru krystal 1 vanilkový cukr 3. vrstva – horní světlý piškot 3 celá vejce 200 g cukru krystal 70 g slunečnicového oleje 5 polévkových lžic vody 200 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Čokoládovo-vanilková bábovka
Ingredience 100 g vanilkové pomazánky Lipánek 100 g čokoládové pomazánky Lipánek 3 vejce 150 g cukru 250 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...