Sladký štrůdl s karamelizovanými vločkami a lipánkovou náplní
Vyzkoušejte netradiční štrůdl s malinami a Lipánkem bez laktózy.
Ingredience
Těsto na dva kusy:
- 200 g Jihočeského tradičního pomazánkového bez laktózy (1,5 balení)
- 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit bešamel) + mouku na rozválení
- 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
- 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
- 2 g soli
- 4 g kypřícího prášku bez lepku
Karamelizované vločky:
- 50 g tuku
- 2 hrsti bezlepkových ovesných (pohankových) vloček
- 2 pol. lžíce krupicového cukru
Náplň na 1 nohavici štrůdlu:
- 2 balení Lipánka bez laktózy rozšlehané v misce s 1 balení vanilkového pudinkového prášku na zahuštění, 1 pol. lžíce cukru moučka
- hrst opraných čerstvých malin
Návod na přípravu
Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka, (pokud je těsto suché přidáme lžíci vlažné vody). Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto, které zabalíme do potrav. folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
V menším kastrůlku se rozehřejeme tuk, přisypeme vločky a cukr. Pražíme za stálého míchání do světle hnědé barvy a do křupava. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník, na který rozprostřeme cca 1/3 opražených vloček, přidáme lipánkovou náplň s malinami, opatrně zahrneme spodní okraje a štrůdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. (Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat).
Hotové štrůdly potřeme zbývajícím tukem a můžeme poprášit zbytkem vloček s cukrem. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
Servírujeme vlažný či studený.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Jablečný crumble s krémem z tradičního Lipánka
Ingredience (1 malá forma) 2 balení tradičního Lipánka 150 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička moučkového cukru 150 g Jihočeského másla 5–6 jablek 1 lžička mleté skořice 1 lžíce vanilkové pasty 80 g cukru 80 g hladké mouky 100 g ovesných vloček 2 špetky soli
Čokoládové suflé se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 2 vanilkové sladké pomazánky Lipánek 180 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 žloutky bílek z 10 vajec 80 g cukru 1 lžíce hladké mouky 50 g kakaa 240 g hořké čokolády maliny a máta na ozdobu moučkový cukr na ozdobu Jihočeské máslo a cukr na vymazání formiček
Zapečená krupicová kaše s mlíčkem Lipánek
Ingredience (1 malá forma) 1 balení kakaových sušenek 750 ml sladkého mlíčka Lipánek dle chuti 5 lžic dětské krupice 2 lžíce cukru mletá skořice ovoce na ozdobu
Zemlbába s Jihočeským tvarohem s jogurtem
Ingredience (2 porce) 1 balení toustového chleba 6 jablek 4 balení Jihočeského tvarohu s jogurtem 2 hrsti rozinek 3 vejce 0,5 l čerstvého Jihočeského mléka 3 lžíce moučkového cukru 1 lžíce skořice 3 žloutky ovoce na ozdobu máta na ozdobu Jihočeské máslo na vymazání formy
Tyčinky z kynutého těsta s Jihočeskou zakysanou smetanou bez laktózy a česnekovým dipem
Ingredience (2 porce) 400 g hladké mouky 150 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do těsta + 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do dipu 1 lžíce oleje 1 lžička cukru 20 g čerstvého droždí 2 špetky soli 150 ml vlažné vody olej na smažení 1 stroužek česneku 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky sůl 1 lžička citronové šťávy
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...