myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

Šťavnatá vánoční štola bez lepku

Tahle verze inspirována tou Josefovou je do formy a šťavnatá a skvělá je s válečkem marcipánu i bez...

Šťavnatá vánoční štola bez lepku

Ingredience

  • 250 g posekaného sušeného ovoce - meruňky, brusinky (klikva), rozinky
  • 3 pol. lžíce Tuzemáku nebo ovocného likéru
  • 180 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy +250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
  • 1 celé vejce (cca 55 g)
  • 50 g sekaných loupaných mandlí
  • 70 g oleje, rozpuštěného tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan) nebo bezlakt. másla
  • kůra a šťáva z jednoho většího citrónu + 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 220 g chlebové směsi (Radka Vrzalová doporučuje Schar mix bread)
  • 80 g cukru krupice + 1 vanilkový (8 g)
  • 14 g kypřícího prášku (Radka Vrzalová doporučuje Labeta) + 2 g soli
  • koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na netu) nebo 1/2 lžičky skořice+1/4 hřebíčku+ špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku
  • Na vymazání formy kousek bezml. tuku, na potření 50 g rozpuštěného Alsanu nebo bezlkt. másla (v případě, že nejste intolerantní můžete použít Jihočeské máslo), na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou

Návod na přípravu

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. V misce smícháme posekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou, necháme hodinu stát, pak přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk. V druhé misce smícháme směs, vanilk. cukr, sůl, koření a kypřidlo.
K tekutinám opatrně přimícháme silik. stěrkou sypkou směs a naplníme vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže než se těsto zpevní pečením).
Těsto pečeme pomalinku na 160°C cca 50 - 60 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.

Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.

Podobné recepty

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk