Valentýnské řezy s Cottage náplní - bez lepku, bez laktózy
Přejete si něco malého sladkého? A přeci s kvalitními bílkovinami v jemné náplni? Radka Vrzalová přinásí nový recept.
Ingredience
Na kakaový plát
- 5 vajec vel. M (žloutky + bílky zvlášť) pokojové teploty
- špetka soli
- 80 g xylitolu nebo cukru krupice
- 2 pol. lžíce horké vody + 2 pol. lžíce řepkového oleje
- 4 mírně vrchovaté pol. lžíce kakaového pudinkového prášku bez lepku
- 3 mírně vrchovaté pol. lžíce mletých mandlí (mandlové mouky)
- 2 mírně vrchovaté pol. lžíce kakaového prášku
Na náplň
- 2 balení Jihočeského cottage bez laktózy
- 2 balení jahodové Jihočeské Lahůdky bez laktózy
- 1 sáček jahodové práškové náplně se ztužovacím účinkem (Radka doporučuje např. Dr. Oeker)
- Med na doslazení
Na polevu
- rozpustíme 150 g hořké čokolády bez mléka (70 procent kakaa) v 40 g teplého řepkového oleje, promícháme a necháme krátce zchladnout na pokojovou teplotu
Pozn.: použijte xylitol a med, řezy pak budou bez přidaného cukru
Návod na přípravu
Bílky vyšleháme se špetkou soli v pevný sníh. Žloutky vyšleháme se sladidlem do pěny, přidáme horkou vodu a olej, prošleháme, přisypeme směs sypkých složek (pudink. prášek, kakao, mandle) a opatrně stěrkou zapracujeme. Nakonec vmícháme lehce sníh a hotové těsto vlijeme na plech s peč. papírem. Rovnoměrně uhladíme a pečeme cca 10 minut na 180˚C.
Po upečení si papír s plátem necháme vychladnout na mřížce a plát podélně rozpůlíme. Obě poloviny si na rovné ploše (větší prkénko) položíme na sebe a nožem zarovnáme okraje (zalícujeme).
Cottage sýry si vyšleháme ve vysoké nádobě ponorným mixérem do hladké hmoty, přišleháme jahodové Lahůdky a nakonec jahodový ztužovač. Můžeme lehce dosladit medem.
Hotový krém rovnoměrně stěrkou naneseme na polovinu kakaového plátu a druhým plátem opatrně přiklopíme, aby krém nevytékal. Necháme v lednici vychladit alespoň 4 hodiny. Pak ostrým nožem naporcujeme na 6-7 řezů o velikosti cca 5 x 10-11 cm.
Jednotlivé řezy přeléváme čokoládovou polevou – pro lepší manipulaci si je můžeme dát na mřížku, kterou postavíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme zchladnout a podáváme.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.
Podobné recepty

Vanilkové lívanečky s rozvarem z lesního ovoce
Ingredience (4 porce): 200 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 230 g Jihočeského mléka 2 lžíce vanilkové pomazánky Lipánek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krystal Ovocný rozvar: 150 g mraženého lesního ovoce 1 lžička kukuřičného škrobu 2 lžíce cukru (nebo dle chuti) Lipánek vanilková pomazánka na namazání lívanců

Brownies podle Anežky Š.
Ingredience (8–10 porcí) 200 g cukru (je-li k dispozici třtinový, použijeme ⅓ třtinového a ⅔ bílého; není-li k dispozici třtinový, použijeme bílý cukr) 4 vejce 2 tabulky hořké čokolády (200 g, ideálně se 70 % kakaa) 70 g Jihočeského másla 90 g hladké mouky 20 g holandského kakaa

Pečená jablka na listovém těstě s tradičním Lipánkem, Jihočeským tvarohem, ořechy a slaným karamelem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 1 Jihočeský tvaroh 1 žloutek 3 jablka 100 g cukru 60 ml čerstvé Jihočeské smetany 40 g Jihočeského másla špetka soli 1 balení listového těsta hrst oblíbených ořechů

Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce) 2 ks Lipánka vanilkového 140 g Jihočeské smetany 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti) piškoty 2 jablka ½lžičky skořice Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády 50 ml Jihočeské smetany Na karamelizované ořechy: 50 g cukru krupice 1 lžíce Jihočeského másla 100 g ořechů

Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta

Mini cheesecake s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (4 porce) 120 g sušenek (Lotus, BeBe apod.) bílek ze 2 vajíček 180 g tvarohového Lipánka 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 2 lžíce medu 2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce kukuřičného škrobu ½ tabulky bílé čokolády na ozdobu ovoce a máta na ozdobu

Cuketovo‑mrkvový koláč s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience 1 hrnek nastrouhané cukety 2 hrnky nastrouhané mrkve 1 nastrouhané jablko 2 vejce ½ hrnku medu ½ hrnku kokosového oleje šťáva z 1 pomeranče ¾ hrnku Jihočeského tvarohu & jogurtu + na ozdobu 2 a ½ hrnku mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 špetky mleté skořice 2 špetky muškátového oříšku 3 lžíce strouhaného kokosu ovoce a máta na ozdobu

Snídaňový bowl s Jihočeským odtučněným tvarohem
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského odtučněného tvarohu špetka sušeného česneku hrst nakrájené pažitky hrst nakrájeného kopru 1 lžička citronové šťávy ½ papriky 100 g uzeného lososa 2 vejce hrst jarní cibulky 4 ředkvičky špetka sezamu 1 avokádo sůl pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...