Vánočka podle Josefa
Ta pravá vánočka! Upečte si ji podle Josefa Maršálka, mistra cukráře.
Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 90 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 230 g Jihočeského plnotučného mléka
- 100 g Jihočeského másla
- 2 ks vejce M
- 20g droždí
- 5 g soli
- 1 citron kůra
- 2 g mletý anýz
- 2 g mletý muškátový oříšek
- 150 g rozinek
Na dokončení:
- 50 g mandlí
- 1 malé vejce na potření
Návod na přípravu
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme oba cukry a vejce, koření, kůru z citronu, mouku a sůl; krátce zamícháme a teprve poté přidáme Jihočeské máslo. Těsto hněteme nejméně 10 minut, dokud se nelepí na mísu ani na vařechu či hák. Do připraveného těsta nakonec zapracujeme rozinky. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme kynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozválíme do pramenu 30 cm dlouhého. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí. Hotovou položíme na plech s papírem na pečení, postříkáme či potřeme vodou a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě jednou potřeme vodou. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem či mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 30minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.
Podobné recepty
Vánoční slané sušenky s Jihočeskou nivou 60 %, vlašskými ořechy a bylinkami
Ingredience 150 g Jihočeského másla 110 g Jihočeské nivy 60 % 2 vejce + 1 na potření 250 g hladké mouky 10 g cukru rozmarýn + tymián 1 lžička prášku do pečiva špetka sušené cibule ½ lžičky drceného kmínu čerstvě mletý pepř špetka soli vlašské ořechy na posypáni
Domácí vaječný likér s čerstvou Jihočeskou smetanou
Ingredience (na 1,2 litru) 3 žloutky 100 g cukru moučka 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 500 ml rumu ½ vanilkového lusku
Houbový kuba se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience 125 g krup 150 ml vývaru 1 větší cibule 50 g sušených hub 1 stroužek česneku 1 lžíce Jihočeského másla + na potírání formy Lipánek Zlaťáček hrst petrželky + na ozdobu hrst pažitky 1 lžička sušené majoránky špetka kmínu sůl pepř
Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience Na těsto: 1 tvarohový Lipánek 500 g hladké mouky 115 g cukru krupice 2 špetky soli 16 g čerstvého droždí 160 g čerstvého Jihočeského mléka 3 žloutky kůra z 1 citronu 30 g rumu 15 g vanilkové pasty nebo extraktu 115 g změklého Jihočeského másla 100 g rozinek v rumu Na ozdobu: 1 tvarohový Lipánek 1 vejce na potření 50 g plátků mandlí hrušky na ozdobu
Plněný Plesnivec
Ingredience 6 Plesnivců 2 lžíce Jihočeského másla 3 stroužky česneku 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů sůl a pepř podle chuti
Makové linecké s lemon curd
Ingredience 180 g Jihočeského másla 250 g hladké mouky 60 g cukru 50 g mletého máku 1 žloutek špetka soli Lemon curd 5 žloutků 80 g cukru 80 g citronové šťávy 70 g Jihočeského másla kůra ze 2 bio citronů
Tvarohové řezy
Ingredience 1. vrstva – spodní kakaový piškot 1 celé vejce 300 g polohrubé mouky 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 100 g cukru krystal 4 polévkové lžíce vody 2 polévkové lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 2. vrstva – tvarohová část 750 g Jihočeského tučného tvarohu 3 vaječné žloutky 3 polévkové lžíce cukru krystal 1 vanilkový cukr 3. vrstva – horní světlý piškot 3 celá vejce 200 g cukru krystal 70 g slunečnicového oleje 5 polévkových lžic vody 200 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Čokoládovo-vanilková bábovka
Ingredience 100 g vanilkové pomazánky Lipánek 100 g čokoládové pomazánky Lipánek 3 vejce 150 g cukru 250 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...