Ananasová bábovka s kokosem
Znáte plechovku, které se říká buchta Orgasmus? Tady je její bábovková varianta s menším množstvím cukru od Radky Vrzalové.
Ingredience
Tekutiny:
- 3 vejce M
- 170 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy
- 100 ml řepkového nebo slunečnicového oleje
- 100 ml šťávy z ananasového kompotu
- 100 g cukr krupice z toho jeden vanilkový je možno použít xylitol
Sypké suroviny:
- 220-250 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eatfit bešamel či Doves Farm samokypřící -k té se přidá jen 4 g kypř.prášku) lze i mouky namíchat jednodruhové
- Kůra z 1 BIO citrónu
- 8 g kypřícího prášku + špetka soli
- 50 g strouhaného kokosu do těsta + 50 g na obalení kostiček ananasu
- Hrst okapaných kostiček ananasu
Dále budeme potřebovat:
- Olej nebo tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání bábovkové formy (mám plechovou objem 1 l), na dozdobení čokoláda na vaření 150 g rozpuštěná ve 40 g teplého tuku (Radka Vrzalová doporučuje Omega tuku) na polevy nebo teplého oleje a opražené plátky kokosu (Zdravá výživa)
Návod na přípravu
Dále budeme potřebovat:
Olej nebo tuk a strouhaný kokos na vymazání a vysypání bábovkové formy (mám plechovou objem 1 l), na dozdobení čokoláda na vaření 150 g rozpuštěná ve 40 g teplého tuku (Radka Vrzalová doporučuje Omega tuku) na polevy nebo teplého oleje a opražené plátky kokosu (Zdravá výživa)
1. Troubu vyhřejeme na 160°C, vymažeme a vysypeme formu. V jedné misce si prošleháme tekutiny (ano i cukr se počítá) a v druhé, větší misce promícháme sypké suroviny. Okapané kostičky ananasu v malé mističce obalíme v části kokosu.
2. K sypké směsi přidáme prošlehané tekutiny, opatrně promícháme silik. stěrkou nebo vařečkou.
3. Do připravené formy přelijete třetinu těsta, vsypte opatrně třetinu kostiček, pak další část a druhou třetinu kostiček a pak opět těsto a poslední kostičky. Zbylým kokosem po obalení ananasu klidně posypte povrch těsta.
4. V plechové bábovkové formě pečeme cca 1 hodinu (záleží na druhu mouky a druhu zakysaného výrobku. Nejlepší je zkusit střed těsta špejlí. Pokud je po vytažení suchá nebo s pár drobečky, je bábovka hotová.
5. Bábovku necháme ve formě úplně vychladnout na lince na mřížce a případně docukrujeme či dozdobíme polevou a opraženým kokosem.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Domácí vaječný likér s čerstvou Jihočeskou smetanou
Ingredience (na 1,2 litru) 3 žloutky 100 g cukru moučka 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 500 ml rumu ½ vanilkového lusku
Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience Na těsto: 1 tvarohový Lipánek 500 g hladké mouky 115 g cukru krupice 2 špetky soli 16 g čerstvého droždí 160 g čerstvého Jihočeského mléka 3 žloutky kůra z 1 citronu 30 g rumu 15 g vanilkové pasty nebo extraktu 115 g změklého Jihočeského másla 100 g rozinek v rumu Na ozdobu: 1 tvarohový Lipánek 1 vejce na potření 50 g plátků mandlí hrušky na ozdobu
Silvestrovské pomazánky
Ingredience Pomazánka s pečeným česnekem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 2 paličky česneku 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy ½ lžičky sušeného rozmarýnu sůl, pepř dle chuti Pomazánka s uzeným lososem a koprem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 100 g uzeného lososa 1 lžíce Jihočeské zakysané smetany 1 lžíce citronové šťávy hrst čerstvého nasekaného kopru ½ lžičky mleté uzené papriky sůl, pepř dle chuti Pomazánka s červenou řepou a mrkví 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 menší řepa 2 menší mrkve nebo jedna velká 2 lžíce majonézy nasekaná petržel sůl, pepř dle chuti
Plněný Plesnivec
Ingredience 6 Plesnivců 2 lžíce Jihočeského másla 3 stroužky česneku 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů sůl a pepř podle chuti
Makové linecké s lemon curd
Ingredience 180 g Jihočeského másla 250 g hladké mouky 60 g cukru 50 g mletého máku 1 žloutek špetka soli Lemon curd 5 žloutků 80 g cukru 80 g citronové šťávy 70 g Jihočeského másla kůra ze 2 bio citronů
Tvarohové řezy
Ingredience 1. vrstva – spodní kakaový piškot 1 celé vejce 300 g polohrubé mouky 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 100 g cukru krystal 4 polévkové lžíce vody 2 polévkové lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 2. vrstva – tvarohová část 750 g Jihočeského tučného tvarohu 3 vaječné žloutky 3 polévkové lžíce cukru krystal 1 vanilkový cukr 3. vrstva – horní světlý piškot 3 celá vejce 200 g cukru krystal 70 g slunečnicového oleje 5 polévkových lžic vody 200 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Čokoládovo-vanilková bábovka
Ingredience 100 g vanilkové pomazánky Lipánek 100 g čokoládové pomazánky Lipánek 3 vejce 150 g cukru 250 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...