Citronová babeta
Chutná vláčná vonící po spoustě citrónů s jahodovým srdcem. Taková buchta či bábovka může být nejen na Valentýna.
Ingredience
Jahodové srdce chlebíčku
- 3vejce M
- 150 g cukru krupice
- Šťáva a kůra z jednoho citrónu
- 100 g řepkového oleje
- 150 g mouky (Radka Vrazlová doporučuje Eat fit speciál samokypřící)
- 40 g mandlové mouky + 40 g pudinku s jahodovou příchutí
- Pár kapek gelového potravinářského barviva nebo prach z mrazem sušených malin - pozor k tomu je třeba přidat lžící tekutiny, protože se chová jako kakao
Citrónový chlebíček
- 5 vajec vel. M
- 170 g xylitolu nebo krupicového cukru + 1 vanilkový cukr + špetka soli
- Kůra a šťáva ze dvou Bio citrónů
- 100 g řepkového oleje + 150g bezlaktózového jogurtu Jihočeský Nature nebo kokosové alternativy jogurtu
- 250 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eatfit speciál) + 70 g mandlové mouky + 1 pudink. prášek s citrónovou přichutí
Poleva
- 200 g prosátého moučkového cukru vymícháme s 3 lžícemi Tuzemáku, 2 lžícemi citrónové šťávy a po kapkách doředíme rostl. mlékem
Tukem vymazaná a kuku strouhankou vysypané formy – 20 x 20 na jahodový piškot na srdíčka a formu na biskupský chlebíček o délce cca 28 cm, vykrajovátko - srdce, průměr 5 cm
Návod na přípravu
Na jahodová srdíčka vyšleháme vejce s cukrem a citrónem, přisypeme směs mouky, mandlí a pudinku, krátce prošleháme, přikápneme barvivo do požadovaného odstínu. Těsto vlijeme do připravené formy 20 x 20 a pečeme při 175°C cca 20-25 minut. Po upečení necháme piškot vychladnout na mřížce. Po vychladnutí vykrájíme větší formičkou z této plochy co nejvíce srdíček (cca 12 ks).
Těsto na citrónový chlebíček zpracujeme stejným postupem (vyšleháme vejce s cukrem a citrónem do pěny, přidáme olej s jogurtem Nature a nakonec sypkou směs).
Do formy na biskupský chlebíček vlijeme cca 1/3 citrónového těsta, hlavou dolů vložíme na vrstvu za sebou řadu vykrájených srdíček (aby se pevně dotýkala). Přelijeme zbytkem těsta a pečeme na statické teplo na 175°C cca 25-30 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta suchá.
Po upečení necháme chlebíček vychladnout ve formě na mřížce a pak vyklopíme. Po úplném vychladnutí zdobíme cukrovou polevou.
Podobné recepty
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Domácí focaccia s Tylžským sýrem a pomazánkou z grilovaných paprik
Ingredience 500 g hladké mouky 300 ml vlažné vody 21 g droždí 15 g soli 40 g olivového oleje 1 balení Tylžského sýra 1 balení vepřové šunky 1 lžička sladké papriky 1 lžička sušeného česneku 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 červená paprika sůl pepř 2 rajčata ledový salát
Pizza fritta s pórkem, Jihočeským žervé a Jihočeskou nivou 45%
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeské nivy 45% 370 g hladké mouky 240 ml vody 1,5 lžičky sušeného droždí 1 lžička cukru ½ lžičky soli 2 pórky 1 hrst vlašských ořechů 2 balení Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 lžíce olivového oleje olej na smažení
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Jablečný crumble s krémem z tradičního Lipánka
Ingredience (1 malá forma) 2 balení tradičního Lipánka 150 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička moučkového cukru 150 g Jihočeského másla 5–6 jablek 1 lžička mleté skořice 1 lžíce vanilkové pasty 80 g cukru 80 g hladké mouky 100 g ovesných vloček 2 špetky soli
Čokoládové suflé se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 2 vanilkové sladké pomazánky Lipánek 180 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 žloutky bílek z 10 vajec 80 g cukru 1 lžíce hladké mouky 50 g kakaa 240 g hořké čokolády maliny a máta na ozdobu moučkový cukr na ozdobu Jihočeské máslo a cukr na vymazání formiček
Zapečená krupicová kaše s mlíčkem Lipánek
Ingredience (1 malá forma) 1 balení kakaových sušenek 750 ml sladkého mlíčka Lipánek dle chuti 5 lžic dětské krupice 2 lžíce cukru mletá skořice ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...