myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

Piškotové řezy se sladkou pomazánkou Lipánek, arašídy a slaným karamelem

45 minut

náročnost:

přehled receptů

Jestli máte rádi slaný karamel, tak tenhle recept určitě vyzkoušejte!

Piškotové řezy se sladkou pomazánkou Lipánek, arašídy a slaným karamelem

Ingredience

Piškot:

  • 3 vejce
  • 10 g vanilkové pasty
  • 80 g cukru
  • citronová kůra
  • 100 g hladké mouky
  • ½ kypřicího prášku
  • 50 g oleje
  • 1 jablko
  • 1 balení sladké pomazánky Lipánek

Slaný karamel:

  • 100 g cukru
  • 40 g Jihočeského másla
  • 60 g trvanlivé Jihočeské smetany
  • 2 g soli
  • 20 g vody

Návod na přípravu

Troubu předehřejeme na 160 °C. Oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme do rendlíku. Žloutky, vanilkovou pastu a cukr vyšleháme do světlé pěny. Bílky šleháme s částí cukru do polotuha. Přisypeme zbylý cukr a došleháme na pevný sníh.

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Žloutkovou směs vmícháme do sněhu z bílků, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Zlehka promícháme, vlijeme olej a ještě jednou promícháme. Těsto ihned přelijeme do formy a stěrkou uhladíme jeho povrch. Pečeme asi 40 minut, dokud piškot není světle hnědý. Zkusíme píchnout špejli do středu a pokud nelepí, vyjmeme korpus z trouby a necháme ve formě vychladnout.

Mezitím si připravíme slaný karamel. Cukr rozpustíme s Jihočeským máslem na hnědý karamel. V momentě, kdy se ingredience spojí a zhnědnou, přilijeme trvanlivou Jihočeskou smetanu, sůl a vodu. Provaříme, aby se vše rozpustilo a spojilo. Necháme vychladnout.

Korpus po vychladnutí rozřežeme na tři díly podélně a naplníme sladkou pomazánkou Lipánek. Naskládáme opět na sebe. Při podávání polijeme slaným karamelem, posypeme nadrcenými arašídy a ozdobíme krájeným jablkem.

Podobné recepty

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk