Špenátová roláda
Tahle verze přípravy špenátu se vám bude jisto jistě líbit. Roláda je lehounká jako peříčko, bez lepku i laktózy.
Ingredience
Těsto:
- 4 vejce M (žloutky, bílky zvlášť)
- 4 mírně vrchovaté lžíce cukru krupice + 1 vanilinový
- špetka soli
- 125 g čerstvého baby špenátu (1 vanička)
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- kůra z ½ bio citronu a pár kapek šťávy do bílků
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 6 mírně vrchovatých lžic rýžové hladké mouky (Radka Vrzalová doporučuje Natural Jihlava)
- 6 g kypřicího prášku bez lepku
- 2 x pečicí papír, utěrka, cukr moučka, plech
Náplň:
- 2 x Lipánek bez laktózy
- 2 x Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 1 sáček sypké jahodové náplně (Radka Vrzalová doporučuje Dr. Oetker)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Návod na přípravu
Troubu nahřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citronové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 polévkovou lžíci cukru, šleháme, až se cukr rozpustí a sníh je pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru se lžící oleje.
Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citronovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřicí prášek krátce prošleháme.
K vaječné směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Stěrkou uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
Rozprostřeme si utěrku, na ni pečicí papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená) opatrně překlopíme papír s roládou na připravený a mírně pocukrovaný pečicí papír. Horní papír opatrně od rolády odtrhneme a roládu pomocí utěrky smotáme. Celý váleček dáme vychladnout na mřížku.
Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečicím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Domácí focaccia s Tylžským sýrem a pomazánkou z grilovaných paprik
Ingredience 500 g hladké mouky 300 ml vlažné vody 21 g droždí 15 g soli 40 g olivového oleje 1 balení Tylžského sýra 1 balení vepřové šunky 1 lžička sladké papriky 1 lžička sušeného česneku 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 červená paprika sůl pepř 2 rajčata ledový salát
Pizza fritta s pórkem, Jihočeským žervé a Jihočeskou nivou 45%
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeské nivy 45% 370 g hladké mouky 240 ml vody 1,5 lžičky sušeného droždí 1 lžička cukru ½ lžičky soli 2 pórky 1 hrst vlašských ořechů 2 balení Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 lžíce olivového oleje olej na smažení
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Jablečný crumble s krémem z tradičního Lipánka
Ingredience (1 malá forma) 2 balení tradičního Lipánka 150 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička moučkového cukru 150 g Jihočeského másla 5–6 jablek 1 lžička mleté skořice 1 lžíce vanilkové pasty 80 g cukru 80 g hladké mouky 100 g ovesných vloček 2 špetky soli
Čokoládové suflé se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 2 vanilkové sladké pomazánky Lipánek 180 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 žloutky bílek z 10 vajec 80 g cukru 1 lžíce hladké mouky 50 g kakaa 240 g hořké čokolády maliny a máta na ozdobu moučkový cukr na ozdobu Jihočeské máslo a cukr na vymazání formiček
Zapečená krupicová kaše s mlíčkem Lipánek
Ingredience (1 malá forma) 1 balení kakaových sušenek 750 ml sladkého mlíčka Lipánek dle chuti 5 lžic dětské krupice 2 lžíce cukru mletá skořice ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...