myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

Tartaletky s jablky a Tvarohovým Lipánkem

45 minut

náročnost:

přehled receptů

Tímto dezertem ohromíte každou návštěvu. S Lipánkem Tvarohovým nemůžete šlápnout vedle.

Tartaletky s jablky a Tvarohovým Lipánkem

Ingredience (na 4 porce)

Korpus

 

  • 75 g Jihočeského másla
  • 1 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g moučkového cukru
  • špetka soli
  • fazole nebo kamínky na zatížení těsta při pečení

Náplň

  • 4 jablka
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • šťáva z jednoho pomeranče

Karamel

  • 100 g Jihočeského másla
  • 50 ml trvanlivé Jihočeské smetany
  • 100 g krupicového cukru

 

  • 2 balení tvarohového Lipánka

 

Návod na přípravu

Všechny suroviny na korpus smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 60 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na půl centimetru silný plát a rozdělíme na čtyři části. Těsto vložíme do formiček na tartaletky a tvarujeme až po okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou. Z pečicího papíru vystřihneme čtyři kruhy v průměru formičky, vložíme je do formiček na těsto a zatížíme například fazolemi, aby se nám při pečení nesesunul okraj těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 5-10 minut. Po vychladnutí naplníme jedním balením tvarohového Lipánka. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Vzniklá kolečka přeřízneme napůl, polijeme pomerančovou šťávou a promícháme s cukrem. Vložíme na 30 sekund prohřát do mikrovlnky. Poté si plátky jablek srolujeme a pokládáme směrem od středu ke krajům. Postupně přikládáme další plátky jablek, až vznikne tvar růže. Vložíme do lednice a připravíme si karamel. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Přimícháme trvanlivou Jihočeskou smetanu a Jihočeské máslo. Hotovým karamelem tartaletky přelijeme a ozdobíme tvarohovým Lipánkem.

Podobné recepty

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk