Valentýnské dortíčky
Blíží se svátek zamilovaných, nejen v tento den bychom si však měli dělat radost. Připravte si naše dortíčky i jen tak, pro radost.
Ingredience
(14 ks, 7+7)
Na sušenkový základ:
- 150 g sušenek bez lepku, laktózy a vajec (Radka Vrzalová doporučuje Gullon digestiv nebo Maria)
- 100 g mletých lískových oříšků
- cca 80 g studeného tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan), kdo může přepustí si Jihočeské máslo a nechá vychladit
Na růžovou pěnovou ovocnou vrstvu - pro dámy:
- 2 balení Jihočeské Lahůdky bez laktózy s jahodami
- 1 balení Lipánka bez laktózy
- 1 pol. lžíce jahodového džemu
- 4 plátky želatiny
Na růžový ozdobný krém:
- 2 balení Lipánka bez laktózy
- 1 balení práškové malinové náplně
- Na čoko-nugátovou pěnovou vrstvu - pro pány:
- 1 tradiční Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 120 g oříškové pomazánky bez laktózy (kde koupit poradí Radka Vrzalová)
- 4 plátky želatiny
Na čoko ozdobný krém:
- 150 g rozpuštěné zchladlé hořké čokolády
- 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy nebo (půl na půl s pomazánkovým bez laktózy)
košíčky na muffiny (pevnější nebo 3 naskládané na sebe) vložené do formiček na muffiny nebo do malých hrnečků, trezírovací sáčky a zdobící špička
Návod na přípravu
Tuk smícháme s podrcenými sušenkami a oříšky, vytvoříme sušenkové těsto, kterým vyplníme dna košíčků ve formičkách (cca 1 cm). Dáme vychladit do mrazáku na půl hodiny nebo na 2 hodiny do lednice.
Plátky želatiny rozpustíme podle návodu na sáčku - pro každý druh necháme 4 plátky nabobtnat ve 4 lžících studené vody, pak ohřejeme a za stálého míchání přivedeme k varu, odstavíme a necháme krátce zchladnout.
Mixérem vyšleháme suroviny na růžovou nebo nugátovou pěnu, odebereme 2 lžíce směsi, ty prošleháme se zchladlým želatinovým základem a vrátíme ke zbytku pěny, prošleháme. Lžící klademe na sušenkové korpusy ve formičkách, sklepáme, abychom dostali ven bublinky vzduchu. Dáme vychladit nejlépe přes noc.
Suroviny na ozdobný krém prošleháme a zdobíme dortíky pomocí trezírovacího sáčku a velké řezané špičky. Zdobíme ovocem nebo kousky čokolády, griliášem apod. Krémy lze i prohodit a vytvořit dortíky barevné bláznivé...
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Kořeněné dýňové latte
Ingredience (1 porce) 3 lžíce dýňového pyré ½ lžičky mleté skořice ½ lžičky sušeného mletého zázvoru ½ lžičky perníkového koření 1 lžička cukru (volitelné) 1 dvojité espresso 150 ml Jihočeského plnotučného mléka 30 ml Jihočeské smetany ke šlehání
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Domácí focaccia s Tylžským sýrem a pomazánkou z grilovaných paprik
Ingredience 500 g hladké mouky 300 ml vlažné vody 21 g droždí 15 g soli 40 g olivového oleje 1 balení Tylžského sýra 1 balení vepřové šunky 1 lžička sladké papriky 1 lžička sušeného česneku 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 červená paprika sůl pepř 2 rajčata ledový salát
Pizza fritta s pórkem, Jihočeským žervé a Jihočeskou nivou 45%
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeské nivy 45% 370 g hladké mouky 240 ml vody 1,5 lžičky sušeného droždí 1 lžička cukru ½ lžičky soli 2 pórky 1 hrst vlašských ořechů 2 balení Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 lžíce olivového oleje olej na smažení
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Jablečný crumble s krémem z tradičního Lipánka
Ingredience (1 malá forma) 2 balení tradičního Lipánka 150 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 lžička moučkového cukru 150 g Jihočeského másla 5–6 jablek 1 lžička mleté skořice 1 lžíce vanilkové pasty 80 g cukru 80 g hladké mouky 100 g ovesných vloček 2 špetky soli
Čokoládové suflé se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 2 vanilkové sladké pomazánky Lipánek 180 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 žloutky bílek z 10 vajec 80 g cukru 1 lžíce hladké mouky 50 g kakaa 240 g hořké čokolády maliny a máta na ozdobu moučkový cukr na ozdobu Jihočeské máslo a cukr na vymazání formiček
Zapečená krupicová kaše s mlíčkem Lipánek
Ingredience (1 malá forma) 1 balení kakaových sušenek 750 ml sladkého mlíčka Lipánek dle chuti 5 lžic dětské krupice 2 lžíce cukru mletá skořice ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...