myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy

30 minut

náročnost:

přehled receptů

Ingredience (4 porce)

 

  • 2 ks Lipánka vanilkového
  • 140 g Jihočeské smetany
  • 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
  • piškoty
  • 2 jablka
  • ½lžičky skořice

Na čokoládovou polevu:

 

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml Jihočeské smetany

Na karamelizované ořechy:

 

  • 50 g cukru krupice
  • 1 lžíce Jihočeského másla
  • 100 g ořechů
     

Návod na přípravu

Jablíčka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na kousky. Dáme do hrnce, přidáme skořici a cca 100 ml vody. Jablka vaříme, dokud nezměknou, poté je necháme vychladnout.

Smetanu ušleháme do tuha. Ke smetaně přidáme Lipánky a cukr. Metlou vše spojíme v hladký krém, který necháme vychladit v lednici, než připravíme čokoládu a ořechy.

Na čokoládovou polevu ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu společně se smetanou. Mícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.

Za stálého míchání necháme v rendlíku rozpustit cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nespojí. Do karamelu nasypeme ořechy a rychle promícháme, aby se obalily. Ořechy přendáme na pečicí papír, rozetřeme je a necháme vychladnout.

Do skleniček zkompletujeme dezert: na dno dáme ořechy, smetanovou vrstvu, jablíčka, trochu čokolády, opět vanilkový krém, čokoládu a navrch karamelizované ořechy.
 

Podobné recepty

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk