Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce)
- 2 ks Lipánka vanilkového
- 140 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
- piškoty
- 2 jablka
- ½lžičky skořice
Na čokoládovou polevu:
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml Jihočeské smetany
Na karamelizované ořechy:
- 50 g cukru krupice
- 1 lžíce Jihočeského másla
- 100 g ořechů
Návod na přípravu
Jablíčka zbavíme jadřinců a nakrájíme je na kousky. Dáme do hrnce, přidáme skořici a cca 100 ml vody. Jablka vaříme, dokud nezměknou, poté je necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme do tuha. Ke smetaně přidáme Lipánky a cukr. Metlou vše spojíme v hladký krém, který necháme vychladit v lednici, než připravíme čokoládu a ořechy.
Na čokoládovou polevu ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu společně se smetanou. Mícháme, dokud nevznikne hladká a lesklá poleva.
Za stálého míchání necháme v rendlíku rozpustit cukr, dokud nezíská zlatavou barvu. Přidáme máslo a mícháme, dokud se vše nespojí. Do karamelu nasypeme ořechy a rychle promícháme, aby se obalily. Ořechy přendáme na pečicí papír, rozetřeme je a necháme vychladnout.
Do skleniček zkompletujeme dezert: na dno dáme ořechy, smetanovou vrstvu, jablíčka, trochu čokolády, opět vanilkový krém, čokoládu a navrch karamelizované ořechy.
Podobné recepty

Zapečené croissanty s Moravským bochníkem
Ingredience (4 porce): 6 croissantů plnotučná hořčice 150 g šunky 2 balení sýru Moravský bochník 50 ml Jihočeské smetany 50 ml Jihočeského mléka čerstvý tymián muškátový oříšek vejce na potření

Vanilkové lívanečky s rozvarem z lesního ovoce
Ingredience (4 porce): 200 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 230 g Jihočeského mléka 2 lžíce vanilkové pomazánky Lipánek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krystal Ovocný rozvar: 150 g mraženého lesního ovoce 1 lžička kukuřičného škrobu 2 lžíce cukru (nebo dle chuti) Lipánek vanilková pomazánka na namazání lívanců

Špenátová roláda s Lipánkem Zlaťáčkem
Ingredience (8 porcí): 200 g špenátu 100 g Jihočeského tvarohu 1 stroužek česneku 3 bílky 3 lžíce hladké mouky muškátový oříšek sůl, pepř Náplň: 1 sýr Lipánek Zlaťáček 2 balení Jihočeského žervé 100 g sušených rajčat sušené oregano sůl, pepř

Brownies podle Anežky Š.
Ingredience (8–10 porcí) 200 g cukru (je-li k dispozici třtinový, použijeme ⅓ třtinového a ⅔ bílého; není-li k dispozici třtinový, použijeme bílý cukr) 4 vejce 2 tabulky hořké čokolády (200 g, ideálně se 70 % kakaa) 70 g Jihočeského másla 90 g hladké mouky 20 g holandského kakaa

Těstoviny s paprikovo-sýrovou omáčkou z Jihočeského Lipna, sušenými rajčaty a chipsy z pancetty
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského Lipna 200 g těstovin 1 lžička mouky 1 lžíce Jihočeského másla 1 hrnek vývaru 1 hrnek čerstvé Jihočeské smetany 2 špetky mleté papriky 3 lžíce na proužky nakrájených sušených rajčat 80 g panchetty nakrájené na tenké plátky sůl pepř větvička tymiánu

Pečená jablka na listovém těstě s tradičním Lipánkem, Jihočeským tvarohem, ořechy a slaným karamelem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 1 Jihočeský tvaroh 1 žloutek 3 jablka 100 g cukru 60 ml čerstvé Jihočeské smetany 40 g Jihočeského másla špetka soli 1 balení listového těsta hrst oblíbených ořechů

Bagetky plněné taveným sýrem Lipánek, šunkou, kukuřicí a cherry rajčaty
Ingredience (2 porce) 1 balení taveného sýru Lipánek 6 mini bagetek 1 Jihočeské žervé 100 g šunky 1 malá plechovka sladké kukuřice 8 cherry rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku špetka papriky hrst listů petrželky hrst pažitky

Bramborové karbanátky plněné sýrem Lipánek 30% se salátem a bylinkovým dipem
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 30% 4 větší brambory 2 lžičky mouky 1 lžička Solamylu 1 vejce sůl pepř hrst cherry rajčat little gem salát 1 červená cibulka hrst listů petrželky 2 balení Jihočeského žervé hrst najemno nakrájené pažitky 1 lžička citronové šťávy 3 lžíce olivového oleje
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...