Výjimečná televizní reklama
Není to obyčejná televizní reklama. Pro nejednoho madeťáka je srdcovkou. Příběh sýraře Josefa Pánka, který strávil v Madetě většinu života, prošel přes nejrůznější pozice až na tu nejvyšší a zaslouženě se z něj stal opěvovaný Mistr sýrař chytne za srdce i vás. Natáčení probíhalo v září 2021 na malebném statku v Nalžovicích.
Je vám jméno Josef Pánek povědomé? Pak jste pravděpodobně sledovali naši videosérii Mistr sýrař na sociálních sítích. Tam pan Pánek popisuje výrobu a charakteristiku nejrůznějších sýrů od Madety, u jejichž zrodu často sám stál. Vypráví o svém životě a o tom, kam se výroba i Madeta za ta léta posunula. Pokud jste první řadu nezaregistrovali, nevadí, pustit si ji můžete na www.otevrenamadeta.cz. Natočili jsme ale už u druhou řadu! Tentokrát budete moci nahlédnout do srdcí našich výrobních závodů. Krok po kroku představíme výrobu Jihočeské nivy, Madelandu, Blaťáckého zlata, Tylžského sýra, Romaduru či Jihočeského cottage. Celým procesem výroby nás neprovede nikdo jiný, než Josef Pánek. Jednotlivé díly lze sledovat i na facebookovém profilu Mistr sýrař.
Doporučení Mistra sýraře
Televizní reklama nepředstavuje "jen" našeho sýraře, ale také jeden z jeho sýrových výběrů, doslova tedy Sýrařův výběr. Mezi sýry tohoto výběru patří gouda, Moravský bochník a Tylžský sýr ve dvou variantách.
Gouda
Naše gouda má velmi jemnou až máslově-oříškovou chuť. Do Sýrařova výběru byla navíc zvolena gouda, která se pyšní minimálně tříměsíčním zráním, díky čemuž bude její typická chuť ještě výraznější. Gouda se hodí do teplé i studené kuchyně a milovníkům vína ji doporučujeme k červeným vínům plnější chuti typu Shiraz.
Tylžský sýr
Tylžský sýr řadíme mezi polotvrdé sýry, které se vyznačují příjemně pikantní chutí po Brevibacterium linens a drobnými kavernami na řezu. Tylžský sýr ze sýrařova výběru jsme pro vás nechali zrát stejně jako goudu více než tři měsíce, takže se jeho typická chuť ještě prohloubí. Tylžský sýr doporučujeme se svěžími bílými víny, jako je například Veltlínské, ale také ovocnými červenými víny. Dobrou zprávu máme i pro pivaře, protože v kombinaci s tekutým „chlebem“ našeho národa se chuť sýru skvěle vyjímá.
Tylžský sýr uzený
Stejně jako neuzená varianta se uzený vyznačuje pikantní chutí po Brevibacterium linens a drobnými kavernami na řezu. Uzený Tylžský sýr má navíc chuť doplněnou poctivými uzením na bukových štěpkách, takže jeho chuť dostává další rozměr, a je velmi vyhledávaný a oblíbený napříč věkovými kategoriemi. Tylžský uzený doporučujeme servírovat k bílým vínům, jako je Ryzlink vlašský či Rulandské bílé.
Moravský bochník
Moravský sýr patří mezi tvrdé sýry bez ok s vysokodohřívanou sýřeninou. Je typický svou jemnou smetanovou chutí. Jeho významnou výhodou je mimo jiné, že je krájený na extra tenké plátky, a také poměrně nízký obsah soli, díky čemuž je oblíbený i u dětí či starších konzumentů.
A pokud vás zajímá použití těchto sýrů v teplé kuchyni, pak jsme právě pro vás připravili zajímavé recepty:
Raclette s Moravským bochníkem