Kdo je Josef Maršálek
Má více než sedm let zkušeností v londýnském Harrods, jeho dezerty uchvátily i britskou královskou rodinu, působil v Indii, blízká je mu i Amerika. Od roku 2016 je ale zpět doma, u nás na jihu Čech. Přivezl s sebou všechny své cenné zkušenosti a znalosti. Cukrařina v Čechách tak díky němu dostává nový nádech. Josef Maršálek nadchl pro pečení také nespočet televizních diváků a určitě s tím nekončí. Úspěšná série Peče celá země už měla i své pokračování. Josef učí zájemce péct také v nejrůznějších cukrářských kurzech a svou práci si skutečně užívá.
Celou biografii Josefa si můžete pročíst v knize Péct, milovat a žít. Skvělé recepty se pak můžete naučit z jeho kuchařkých knih Moje sváteční pečení, Kynuté, Moderní česká cukrařina nebo Sexy dorty.
Jak začala spolupráce Josefa s Madetou?
Charizmatického a talentovaného cukráře Josefa Maršálka zná snad každý madeťák. Není divu, mléčné výrobky, které používá ve svých receptech, znají moc dobře. Díky instagramovému profilu Josefa se chuti na sladké určitě nevyhnete. Zjistíte ale také, že je opravdu nezaměnitelný, sympatický a usměvavý cukrář, kterého práce skutečně baví. Jeho recepty jsou neotřelé, krásné na pohled, samozřejmě výborné, ale hlavně poctivé.
To vše bylo součástí důvodů, proč se s ním Madeta rozhodla spolupracovat. Jaký důvod měl pro spolupráci s námi on se dozvíte v rozhovoru níže. Už nějakou dobu jsme pozorovali tohoto úžasného cukráře, který při přípravě svých receptů používal výrobky jako Jihočeské máslo, smetanu či tvaroh. Jeho práce se nám líbila již dlouho, ale bližší spolupráci jsme začali až při vzniku série Peče celá země v roce 2020. Madeta dodávala pro natáčení mléčné produkty a Josef byl v pořadu jedním ze dvou porotců. V průběhu série běžela i naše soutěž Vypečená výzva s Josefem Maršálkem, a tak to všechno začalo.
Show měla obrovský úspěch a my jsme s Josefem pokračovali ve spolupráci na sociálních sítích. Madeta nechyběla ani v pokračování pořadu Peče celá země a od 5. února 2023 spolupracuje také na pořadu České televize Buchty po ránu. V něm Josef společně s kamarádkou a moderátorkou Terezou Bebarovou učí péct sladké i slané dobroty. Kdy a kde? Každou neděli v 8:20 na ČT1.
My se ptáme, Josef Maršálek odpovídá
Proč jste se rozhodl spolupracovat s Madetou a používat její výrobky?
Víte, my cukráři nemůžeme existovat bez másla, mléka, smetany nebo třeba tvarohu. Já jsem se nastěhoval do jižních Čech, kde jsem zakotvil, a Madeta je jedním z mých největších sousedů. Slovo dalo slovo, zjistili jsme, že máme spoustu společného už během natáčení první řady série Peče celá země. Myslím, že přeskočila vzájemná jiskra a tohle partnerství je oboustranně výhodné. Navíc je Madeta jedním z českých mega love brandů, jejíž ředitel je prakticky legendou, a osobně si myslím, že je to také muž na svém místě. Uvažování o tom, zda se stanu alespoň takto součástí tohoto obrovského příběhu, bylo velmi krátké a spontánní.
Madeta je jihočeská, Vy sice z jižních Čech nepocházíte, ale nějaký čas už tady žijete. Co pro Vás značka Madeta znamená?
Rodinná firma, kvalita, konzistence, výrobky, které si velmi snadno obhájí svou cenu. Miluji čisté složení potravin. Myslím, že pro spoustu lidí je Madeta synonymem jistoty, trvání, kvalitního zaměstnavatele a do jisté míry i rodiny.
Vzpomenete si, kdy jste poprvé ochutnal něco od Madety?
V dětství to byl určitě Lipánek a potom niva, kterou milovala moje máma, a která byla u nás doslova jako doma. A musím říci, že byť ji máma milovala, tak si ji vždy kupovala spíše jako pamlsek nebo za odměnu.
A co běžně jíte v současnosti, a to nejen jako ingredienci používanou při pečení?
Čerstvé, doma pečené pečivo, nejčastěji chleba a na něj Jihočeské máslo. Miluji také žervé a cottage. Všeobecně jsem obrovský milovník sýrů a čím jsem starší, tím více preferuji sýry před masem. Mám taky moc rád jogurty ve skleničce a tvaroh. Partner si zase pochutnává na Lipáncích.
Je nějaký mléčný produkt, který jste moc neznal, a překvapilo Vás, že ho Madeta vyrábí?
Blaťácké zlato jsem sice znal, ale nevěděl jsem, že je to jeden z výrobků zdejšího mistra sýraře. A také se mi líbí koncept novinky Sýr na pánev. To mě velmi baví. Anebo Romadur, ten u nás pravidelně grilujeme a přes zimu zase nakládáme do oleje s cibulí a s mrkví.
Chutnají Vám?
Moc. Mléčné výrobky miluju. K jejich konzumaci se nikdy nemusím přemlouvat.
Co by měla podle Vás Madeta ještě vyrábět?
Těším se, až se zase spustí linka na čerstvé mléko a čerstvou smetanu, která je momentálně v rekonstrukci. Na to se opravdu těším. Dovedl bych si představit také nějaký vysokoprocentní smetanový jogurt, klidně i ve větším balení. A myslím, že by bylo prima udělat tu a tam nějakou striktně limitovanou edici Lipánka či Jihočeské lahůdky. Hodně by mě bavilo i slané máslo s křupavou mořskou solí. To si prozatím vozím z Francie.
Jak vnímáte cukrařinu v Čechách, třeba i v porovnání se státy, kde jste působil dříve? Posunula se někam za těch pár let, co jste zase doma?
Zlepšuje se každým dnem. Je úžasné být uprostřed evoluce a být schopen ji nějakým způsobem ovlivnit, ať už prostřednictvím televize, mé sociální sítě nebo různých magazínů a novin. Nemyslete si, že ve světě je tráva zelenější. Všude mají podniky výborné, průměrné i takové, o které bych neopřel kolo. A u nás je to stejné.
Co Vás na pečení nejvíce baví?
Pečení a cukrařinu vnímám stejně, jako když malíři dáte plátno a sochaři hroudu hlíny. Můžeme používat stejné techniky, vytvářet podobné výrobky. Ten hlavní rozdíl je, že ty naše jsou jedlé. Cukrařina může být docela dobře užitým uměním, člověk se může velmi dobře seberealizovat a vytvářet nadčasové výrobky. Baví mě pozorovat lidi kolem stolu. Atmosféru a také emoce.
Na čem si nejvíc pochutná Váš manžel?
Na Lipánku, má rád také cottage a zakysanou smetanu. A jednou za čas si vychutná malé silné espresso se šlehačkou.
A prozradíte nám závěrem své plány v následujících letech?
Za pár měsíců začne natáčení třetí řady neskutečně populárního formátu Peče celá země, jehož je Madeta hrdým partnerem. Byla také partnerem a sponzorem mé poslední televizní show Buchty po ránu, kterou jsme natočili společně s Terezou Bebarovou, a která právě běží v neděli ráno na obrazovkách České televize. Když jsme ji v průběhu prosince natáčeli, nikdo z nás nevěděl, že natáčíme budoucí nejpopulárnější show, která kdy v neděli ráno na televizních obrazovkách od roku 1997 běžela. Lidi ji milují a my jsme za to moc vděční. Chystám další dvě knihy a za šest týdnů bych chtěl vám všem představit novinku, na které pracuji už přes rok. Nemůžu se dočkat. No a také se věnuju zahradě, právě jsem do skleníku zasadil zelí a kapusty, ředkvičky, sazenice paprik už mají deset centimetrů a rajčata jsem zasadil právě dnes. (Rozhovor se uskutečnil ??. 2. 2023, pozn. red.) Do toho je tu focení produktů a tvorba receptů pro vás a ostatní brandy, kterých jsem ambasadorem. Mám svoji práci za odměnu. Miluju ji.