Andělský dort bez lepku a laktózy
Už jen název napovídá jak úžasný pro chuťové buňky bude teto lehký dort od Radky Vrzalové. Rozhodně stojí za to vyzkoušet.
Ingredience
Těsto:
- 5 bílků
- špetka soli + 5 g kypřícího prášku s vinným kamenem
- šťáva a kůra z 1 Bio citrónu
- 180 g krupicového cukru
- 90 g bezlepkové mouky (Radka Vrzalová doporučuje 30 g mandlové + 60 g Eatfit univerzal)
- Forma 23 cm, pečící papír na vyložení
Krém:
- 390 g Lipánků bez laktózy (3 balení)
- 260 g Jihočeské Lahůdky bez laktózy (2 balení)
- 2 ztužovače šlehačky
Návod na přípravu
- Z bílků, špetky soli, kypřícího prášku a citrónu (kůra+šťáva) vyšleháme pevný sníh, přišleháme polovinu krupicového cukru, až je sníh lesklý a má pevné špičky.
- Zbylý cukr smícháme s moukami a jen lehce vmícháme silikonovou stěrkou do pevného sněhu. Vzniklé těsto přemístíme do formy vyložené pečícím papírem (nevymazáváme!).
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. Po upečení vyndáme formu na mřížku, ale dnem vzhůru (obráceně) - aby těsto volně vychladlo.
- Mezitím si připravím krém. Vyšleháme vychlazené Lipánky bez laktózy a Jihočeské Lahůdky bez laktózy, přišleháme ztužovače šlehačky do nadýchaného, ale pevného krému.
- Vychladlý korpus objedeme nožem, opatrně uvolníme z formy a přemístíme na mřížku. Rovnoměrně obmažeme a pomažeme krémem a zdobíme jedlými květinami, citrónovým tymiánem, čokoládou dle možností apod.
Před konzumací je dobré nechat dort uležet v chladu.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Tyčinky z kynutého těsta s Jihočeskou zakysanou smetanou bez laktózy a česnekovým dipem
Ingredience (2 porce) 400 g hladké mouky 150 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do těsta + 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do dipu 1 lžíce oleje 1 lžička cukru 20 g čerstvého droždí 2 špetky soli 150 ml vlažné vody olej na smažení 1 stroužek česneku 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky sůl 1 lžička citronové šťávy
Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Těstovinový salát s kuřecím masem, koprem a dresingem z Jihočeského tvarohu & jogurtu
Ingredience (na 2 porce) 1 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 200 g kuřecích prsou 100 g uvařených těstovin snítka kopru olivový olej lžička hrubozrnné hořčice lžička medu citron granátové jablko sůl pepř
Salát s grilovanou hruškou a Jihočeskou nivou
Spojení sladké hrušky a slané, lehce pikantní nivy vás očaruje.
Sýrový koláč s dýňovým krémem
Ingredience Těsto 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) na podsypání 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky 125 g másla nastrouhaného (poloviny velké kostky) 100 g jemně strouhaného sýra Blaťácké zlato 1 kávová lžička soli 3 vrchovaté pol. lžíce chia semínek 4-6 pol. lžic mléka do těsta (podle konzistence) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva Náplň 150 g Jihočeské nivy 60 % větší vařený brambor nebo mrkev na kostičky 1 balení jarní cibulky posekané hrst posekaných opražených vlašských ořechů 1/2 pečené dýně (na olivovém oleji s drceným, kmínem, solí a tymiánem) 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání 180 g Jihočeské zakysané smetany 18% muškátový ořìšek, pepř dle chuti Koláčová forma cca 26 cm
Pikantní tagliatelle s Jihočeskou nivou
Spojení těstovin a plísňového sýra zná asi každý jeho milovník. Neváhejte ochutnat i náš recept.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...