Slané sýrové cukroví - bez lepku, sóji a vajec
Cukroví nemusí být vždycky jen sladké. Podobné najdete i v Radčině kuchařce bez lepku 2.
Ingredience
• 200 g bešamel (Radka Vrzalová doporučuje Eat Fit, případně rýžová hladká, kukuřičná, čiroková - lze namíchat) + na podsypání těsta při vyvalování
• 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky (najdete v supermarketech)
• 125 g Jihočeského másla studeného nastrouhaného (polovinu velké kostky)
• 100 g jemně strouhaného sýra (uleželý bochník Tylžského sýra nebo jiný tučný bez laktózy)
• 1 kávová lžička soli
• 2 pol. lžíce chia semínek (původně máku, můžete nakombinovat)
• 4-6 pol. lžic Jihočeského mléka nebo bezlaktózového do těsta (podle konzistence)
• 6 g bezlepkového prášku do pečiva s vinným kamenem (Radka Vrzalová doporučuje Bio-nebio)
Návod na přípravu
Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké nelepivé těsto. Pokud by se drobilo, přidáváme po lžících mléko a zapracujeme až bude těsto vláčné. Hotové zabalíme do mikrotenu a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny uležet (klidně přes noc).
Těsto vyndáme z lednice, troubu předehřejeme na 170°C. Těsto rozválíme na podsypaném vále na placku cca 0,5 cm vysokou. Omoučeným vykrajovátkem vykrajujeme libovolné tvary nebo rozkrájíme nožem na tyčinky. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme lehce vodou, aby držely plátky mandlí a posypeme jimi. Pečeme cca 10 minut nebo do zlatého zbarvení.
Plech s krekry necháme vychladnout na mřížce a konzumujeme nejlépe odležené se sklenkou dobrého vína či sektu.... Pokud Vám zbydou, s čím já tedy nepočítám, v plechové krabici vydrží až 2 týdny....
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Vánoční slané sušenky s Jihočeskou nivou 60 %, vlašskými ořechy a bylinkami
Ingredience 150 g Jihočeského másla 110 g Jihočeské nivy 60 % 2 vejce + 1 na potření 250 g hladké mouky 10 g cukru rozmarýn + tymián 1 lžička prášku do pečiva špetka sušené cibule ½ lžičky drceného kmínu čerstvě mletý pepř špetka soli vlašské ořechy na posypáni
Domácí vaječný likér s čerstvou Jihočeskou smetanou
Ingredience (na 1,2 litru) 3 žloutky 100 g cukru moučka 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 500 ml rumu ½ vanilkového lusku
Houbový kuba se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience 125 g krup 150 ml vývaru 1 větší cibule 50 g sušených hub 1 stroužek česneku 1 lžíce Jihočeského másla + na potírání formy Lipánek Zlaťáček hrst petrželky + na ozdobu hrst pažitky 1 lžička sušené majoránky špetka kmínu sůl pepř
Domácí vánočka s tvarohovým Lipánkem
Ingredience Na těsto: 1 tvarohový Lipánek 500 g hladké mouky 115 g cukru krupice 2 špetky soli 16 g čerstvého droždí 160 g čerstvého Jihočeského mléka 3 žloutky kůra z 1 citronu 30 g rumu 15 g vanilkové pasty nebo extraktu 115 g změklého Jihočeského másla 100 g rozinek v rumu Na ozdobu: 1 tvarohový Lipánek 1 vejce na potření 50 g plátků mandlí hrušky na ozdobu
Silvestrovské pomazánky
Ingredience Pomazánka s pečeným česnekem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 2 paličky česneku 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy ½ lžičky sušeného rozmarýnu sůl, pepř dle chuti Pomazánka s uzeným lososem a koprem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 100 g uzeného lososa 1 lžíce Jihočeské zakysané smetany 1 lžíce citronové šťávy hrst čerstvého nasekaného kopru ½ lžičky mleté uzené papriky sůl, pepř dle chuti Pomazánka s červenou řepou a mrkví 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 menší řepa 2 menší mrkve nebo jedna velká 2 lžíce majonézy nasekaná petržel sůl, pepř dle chuti
Plněný Plesnivec
Ingredience 6 Plesnivců 2 lžíce Jihočeského másla 3 stroužky česneku 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů sůl a pepř podle chuti
Makové linecké s lemon curd
Ingredience 180 g Jihočeského másla 250 g hladké mouky 60 g cukru 50 g mletého máku 1 žloutek špetka soli Lemon curd 5 žloutků 80 g cukru 80 g citronové šťávy 70 g Jihočeského másla kůra ze 2 bio citronů
Tvarohové řezy
Ingredience 1. vrstva – spodní kakaový piškot 1 celé vejce 300 g polohrubé mouky 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 100 g cukru krystal 4 polévkové lžíce vody 2 polévkové lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 2. vrstva – tvarohová část 750 g Jihočeského tučného tvarohu 3 vaječné žloutky 3 polévkové lžíce cukru krystal 1 vanilkový cukr 3. vrstva – horní světlý piškot 3 celá vejce 200 g cukru krystal 70 g slunečnicového oleje 5 polévkových lžic vody 200 g polohrubé mouky 1 prášek do pečiva
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...