Sýrový quiche s taveným sýrem Lipánek, pórkem a žampiony
Ingredience
Těsto:
- 260 g hladké mouky
- 130 g Jihočeského másla
- 60 g studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 1 Lipánek tavený sýr
- 1 Jihočeská smetana
- 5 vajec
- 250 g žampionů
- 1 menší pórek
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
Na dokončení:
- červená cibule
- 3 žampiony
- 50 g plátkového sýru Lipánek gouda
Návod na přípravu
Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho do mouky se špetkou soli. Vznikne nám drobenka, kterou spojíme přidáním vody. Těsto příliš nehněteme, jakmile drží pohromadě, máme hotovo. Těsto dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku, kterou přemístíme do koláčové formy. Okraje přitiskneme k formě a seřízneme přesahy. Těsto propícháme vidličkou a přikryjeme ho pečicím papírem s fazolemi nebo jinou luštěninou. Těsto tak bude po upečení krásně rovné. Dáme ho péct na 180 °C na 10 minut.
Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na sucho orestujeme nakrájené a oloupané žampiony. Poté přidáme máslo s pórkem a restujeme dalších 5 minut. Nakonec přidáme tavený sýr a trochu smetany, ve které sýr rozpustíme. Směs přendáme na předpečený korpus.
V misce rozmícháme vajíčka se zbylou smetanou a solí a nalijeme je na korpus. Nahoru můžeme quiche dozdobit žampiony, cibulí a sýrem.
Dáme ho péct do trouby na 180 °C na dalších 30 minut dozlatova.
Autorkou a fotografkou receptu je Michaela Poláková
Podobné recepty
Obalované trojúhelníčky z Blaťáckého zlata s bramborami a tatarkou
Ingredience 3 balení Blaťáckého zlata 6 středních brambor 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 3 lžíce majonézy 1 lžíce nakrájených okurek 1 lžíce nakrájené šalotky hrst petrželky 2 hrsti pažitky 1 vejce na obalování hladká mouka na obalování strouhanka na obalování olej na smažení sůl pepř
Houbový kuba se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience 125 g krup 150 ml vývaru 1 větší cibule 50 g sušených hub 1 stroužek česneku 1 lžíce Jihočeského másla + na potírání formy Lipánek Zlaťáček hrst petrželky + na ozdobu hrst pažitky 1 lžička sušené majoránky špetka kmínu sůl pepř
Brambory plněné lososem, sýrem Lipánek 48 % a špenátem
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 48 % 5 větších brambor 200 g lososa 2 hrsti baby špenátu 200 ml čerstvé Jihočeské smetany špetka muškátového oříšku 2 lžíce Jihočeského másla + na pečení 3 lžíce olivového oleje 2 žloutky sůl pepř hrst pažitky 5 větviček tymiánu hrubozrnná hořčice + nakládaná červená cibule
Silvestrovské pomazánky
Ingredience Pomazánka s pečeným česnekem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 2 paličky česneku 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy ½ lžičky sušeného rozmarýnu sůl, pepř dle chuti Pomazánka s uzeným lososem a koprem 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 100 g uzeného lososa 1 lžíce Jihočeské zakysané smetany 1 lžíce citronové šťávy hrst čerstvého nasekaného kopru ½ lžičky mleté uzené papriky sůl, pepř dle chuti Pomazánka s červenou řepou a mrkví 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 menší řepa 2 menší mrkve nebo jedna velká 2 lžíce majonézy nasekaná petržel sůl, pepř dle chuti
Plněný Plesnivec
Ingredience 6 Plesnivců 2 lžíce Jihočeského másla 3 stroužky česneku 3 hrsti nasekaných vlašských ořechů sůl a pepř podle chuti
Tartaletky s hruškami, karamelizovanou cibulkou a Madelandem
Ingredience (6 porcí) Těsto: 220 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli Náplň: 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 vejce čerstvé nebo sušené bylinky (např. oregano, tymián, rozmarýn) 1 velká cibule 2 lžíce Jihočeského másla 1 lžíce třtinového cukru Madeland 2 hrušky sůl, pepř
Musaka se sýrovým bešamelem
Ingredience (6 porcí) Lipánek tavený sýr 2 menší lilky 5 brambor (cca 500 g) sůl 4 lžíce olivového oleje 1 cibule 2 stroužky česneku ½ lžičky skořice tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek 500 g hovězího nebo jehněčího mletého masa 1 dl červeného vína 400 g rajčat v plechovce 90 g Jihočeského másla 70 g hladké mouky 600 ml Jihočeského mléka
Galetka s hruškami a Lipánkem tvarohovým
Ingredience (8 porcí) 200 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce studené vody špetka soli 2 Lipánky tvarohové 3–4 hrušky karamel nebo moučkový cukr na dokončení
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...