Bulky s Jihočeským cottage sýrem
Těsto inspirované houskami kytičky podle Josefa Maršálka s trochou bílkovin. Houstičky jsou díky Jihočeskému cottage jemné, mají bohatou strukturu, jsou více vláčné a vypečené.
Ingredience
400 g bezlepkové mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) + na posypání
10 g soli + 5 g kypřícího prášku bez lepku
5 g cukru krupice
15 g čerstvého droždí
150 g jihočeského Cottage sýra bez laktózy + 280-300 g teplé odstáté vody
30 g rozpuštěného sádla
kmín + na potření lžička rozpuštěného sádla v 2 lžících teplé vody
plech, pečící papír
Návod na přípravu
Mouku promícháme se solí a kypřícím práškem, uprostřed uděláme důlek, do něho vsypeme cukr a na něj rozdrobíme droždí a přidáme Cottage sýr i se smetanou z kelímku a teplou vodu. Rukou vyhněteme lesklé polotuhé těsto. Necháme v uzavřené míse 60 minut kynout (mísu s těstem můžete zavřít do nezapnuté trouby).
K vykynutému těstu přidáme rozpuštěný tuk a pořádně zapracujeme. Kartou nebo nožem rozdělíme těsto na lehce podsypané ploše na 8 stejných dílů. Vlhkýma rukama (můžeme si je potřít i lehce rozpuštěným sádlem) vytvarujeme 8 bulek, které necháme ještě 5 minut odpočinout na plechu s pečícím papírem. Pak je lehce přetřeme vodou se sádlem a posypeme kmínem nebo mákem.
Pečeme v rozpálené troubě na 240 stupňů bez zapaření cca 15-17 minut. Po upečení housky přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Zabalené v alobalu vydrží dobré tři dny.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.
Podobné recepty

Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu

Tyčinky z kynutého těsta s Jihočeskou zakysanou smetanou bez laktózy a česnekovým dipem
Ingredience (2 porce) 400 g hladké mouky 150 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do těsta + 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do dipu 1 lžíce oleje 1 lžička cukru 20 g čerstvého droždí 2 špetky soli 150 ml vlažné vody olej na smažení 1 stroužek česneku 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky sůl 1 lžička citronové šťávy

Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce

Sýrový koláč s dýňovým krémem
Ingredience Těsto 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) na podsypání 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky 125 g másla nastrouhaného (poloviny velké kostky) 100 g jemně strouhaného sýra Blaťácké zlato 1 kávová lžička soli 3 vrchovaté pol. lžíce chia semínek 4-6 pol. lžic mléka do těsta (podle konzistence) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva Náplň 150 g Jihočeské nivy 60 % větší vařený brambor nebo mrkev na kostičky 1 balení jarní cibulky posekané hrst posekaných opražených vlašských ořechů 1/2 pečené dýně (na olivovém oleji s drceným, kmínem, solí a tymiánem) 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání 180 g Jihočeské zakysané smetany 18% muškátový ořìšek, pepř dle chuti Koláčová forma cca 26 cm

Šťavnatá vánoční štola bez lepku
Tahle verze inspirována tou Josefovou je do formy a šťavnatá a skvělá je s válečkem marcipánu i bez...

Bezlepkové koláčky s Tvarohovým Lipánkem
Máme tu i recepty pro ty, kteří mají lepkovou intoleranci. Koláčky s Lipánkem Tvarohovým budou jistě chutnat.

Valentýnské řezy s Cottage náplní - bez lepku, bez laktózy
Přejete si něco malého sladkého? A přeci s kvalitními bílkovinami v jemné náplni? Radka Vrzalová přinásí nový recept.

Česneková pomazánka s avokádem a cottage bez laktózy
Jemná, rychlá a tak výborná. Stačí jen ochutnat.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...