Slaný štrůdl se špenátem s Jihočeským cottage
Štrůdl může být i slaný, vyzkoušejte ho se špenátem a Jihočeským cottage.
Ingredience
Těsto na dva kusy:
- 200 g Jihočeského tradičního pomazánkového bez laktózy (1,5 balení)
- 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit bešamel) + mouka na rozválení
- 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
- 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
- 2 g soli
- 4 g kypřícího prášku bez lepku
- pečící papír a plech
Náplň:
- 200 g mraženého listového špenátu (1/2 balení špenátu porcovaného)
- 50 g libovější slaniny
- 1 pol. lžíce řepkového oleje
- 1 větší stroužek česneku, sůl, mletý pepř na dochucení
- 1 Jihočeský cottage bez laktózy
Na potření:
- 2 pol. lžíce řepkového oleje, plátky mandlí nebo strouhaný sýr Madeland (s obsahem laktózy nižším než 0,05) na posypání
Návod na přípravu
Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka. Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto (pokud je suché - přidáme 1 pol. lžíci vlažné vody), které zabalíme do potrav. folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
V menším kastrůlku si rozehřejeme olej, přidáme česnek, slaninu a rozmražený špenát, za stálého míchání opečeme až je slanina do křupava. Necháme vychladnout a přidáme 1 balení Jihočeského cottage bez laktózy.
Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník. Na těsto rozprostřeme rovnoměrně špenátovou náplň s cottage, opatrně zahrneme spodní okraje a štrůdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. (Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat). Hotové štrůdly potřeme olejem a posypeme sýrem nebo mandlovými plátky. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
Servírujeme teplé či studené.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce) 2 ks Lipánka vanilkového 140 g Jihočeské smetany 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti) piškoty 2 jablka ½lžičky skořice Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády 50 ml Jihočeské smetany Na karamelizované ořechy: 50 g cukru krupice 1 lžíce Jihočeského másla 100 g ořechů
Tortilla s Jihočeským syrečkem
Ingredience 2 vajíčka 1 lžíce másla 1 tortilla pár listů baby špenátu 30 g šunky 4 olivy 3 cherry rajčátka ½ Jihočeského syrečku
Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského syrečku 1 chilli paprička ½ červené cibule 2 lžíce piva 3 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce Jihočeské tradiční zakysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička worchesteru ředkvičky ½ lžičky sladké papriky sůl pepř ½ lžičky kmínu česnek chléb olej
Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta
Syrečková pomazánka
Nechte váš domov provonět syrečkovou pomazánkou. Někteří možná odejdou, ale o to více zbyde na vás :-).
Mini cheesecake s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (4 porce) 120 g sušenek (Lotus, BeBe apod.) bílek ze 2 vajíček 180 g tvarohového Lipánka 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 2 lžíce medu 2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce kukuřičného škrobu ½ tabulky bílé čokolády na ozdobu ovoce a máta na ozdobu
Cuketovo‑mrkvový koláč s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience 1 hrnek nastrouhané cukety 2 hrnky nastrouhané mrkve 1 nastrouhané jablko 2 vejce ½ hrnku medu ½ hrnku kokosového oleje šťáva z 1 pomeranče ¾ hrnku Jihočeského tvarohu & jogurtu + na ozdobu 2 a ½ hrnku mouky 2 lžičky kypřicího prášku 2 špetky mleté skořice 2 špetky muškátového oříšku 3 lžíce strouhaného kokosu ovoce a máta na ozdobu
Snídaňový bowl s Jihočeským odtučněným tvarohem
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeského odtučněného tvarohu špetka sušeného česneku hrst nakrájené pažitky hrst nakrájeného kopru 1 lžička citronové šťávy ½ papriky 100 g uzeného lososa 2 vejce hrst jarní cibulky 4 ředkvičky špetka sezamu 1 avokádo sůl pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...