Sýrové zobání bez lepku a vajec
Receptů na takové to domácí zobánínení nikdy dost. Jistě se bude hodit nejen na Silvestra.
Ingredience
Těsto:
- 300 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit univerzal)
- 100 ml Jihočeského polotučného mléka
- 100 g Jihočeského másla pokojové teploty
- 1 káv. lžičky soli
- 15 g lněné mouky rozmíchané v 100 ml horké vody - rychle vyšlehat v gel, nechat vychladnout
Náplň:
- 200 g jemně strouhaných sýrů – Jihočeské či Zlaté nivy + Blaťáckého zlato (případně goudy)
- 140 g másla pokojové teploty (pokud netrpíte intolerancí na laktózu můžete použít Jihočeské máslo)
- společně vidličkou utřít na pomazánku
- potravinářská fólie, papír na pečení
Návod na přípravu
Z uvedených ingrediencí si připravíme vláčné těsto - nejdříve důkladně promícháme mouku s kypřidlem a solí. Pak přidáme máslo, mléko a lněný gel, prohněteme v těsto. To necháme v bochánku odpočívat cca 1 hodinu zabalené v potravinářské fólii v ledničce. Těsto trochu zatuhne a rozleží se s vlákninou.
Po odpočinutí ho rozdělíme na 4 stejné kusy, ze kterých mezi dvěma pásy potravinářské folie rozválíme válečkem obdélník (o výšce cca 0,5 cm). Pomažeme po celé ploše připravenou sýrovou pomazánkou a pomocí fólie stočíme po podélné straně do pevného válečku. Necháme ve fólii zabalené do druhého dne roládky, pěkně ztuhnou.
Troubu předehřejeme na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Jednotlivé roládky vybalíme z fólie a ostrým nožem nakrájíme na 0,5 cm kousky - šneky. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatavého zbarvení cca 15 minut, pak opatrně obrátíme a dopékáme nejlépe na horký vzduch při stejné teplotě cca 10 minut. Necháme zchladnout na mřížce.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Tartaletky s hruškami, karamelizovanou cibulkou a Madelandem
Ingredience (6 porcí) Těsto: 220 g hladké mouky 100 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli Náplň: 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 vejce čerstvé nebo sušené bylinky (např. oregano, tymián, rozmarýn) 1 velká cibule 2 lžíce Jihočeského másla 1 lžíce třtinového cukru Madeland 2 hrušky sůl, pepř
Brambory s Jihočeským tvarohem bez laktózy, jarní cibulkou a tuňákem
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského tvarohu bez laktózy 1 hrst jarní cibulky 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky ½ lžičky sušeného česneku ½ lžičky sušené cibule ½ lžičky citronové šťávy 1 konzerva tuňáka 500 g grenaille brambor sůl pepř 1 lžička olivového oleje hrubozrnná hořčice na ozdobu
Tyčinky z kynutého těsta s Jihočeskou zakysanou smetanou bez laktózy a česnekovým dipem
Ingredience (2 porce) 400 g hladké mouky 150 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do těsta + 1 balení Jihočeské zakysané smetany bez laktózy do dipu 1 lžíce oleje 1 lžička cukru 20 g čerstvého droždí 2 špetky soli 150 ml vlažné vody olej na smažení 1 stroužek česneku 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky sůl 1 lžička citronové šťávy
Pšenično-žitný cottage chléb
Ingredience (8 porcí) 250 g hladké mouky 250 g žitné mouky 1 Jihočeský cottage 1 lžíce medu 7 g sušeného droždí 350 g vody 14 g soli
Mini pizza do krabičky se sýrem Lipánek
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 30% 500 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje 10 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 plechovka drcených rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku sůl pepř 1 hrst čerstvé bazalky 2 párky 1 žlutá paprika 6 cherry rajčat 1 hrst kukuřice ½ zelené natě pórku
Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Bylinková pomazánka s taveným sýrem Lipánek, sušenými rajčaty a nakládanými cibulkami
Ingredience 5 trojúhelníčků taveného sýra Lipánek 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky + na ozdobu 2 lžíce sušených rajčat špetka uzené papriky špetka sušeného česneku špetka sušené cibule 1 lžíce nakládaných cibulek + na ozdobu sůl pepř ciabatta
Špízové tousty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (1 porce) 4 toastové chleby Jihočeské Lipno šunka sýr 4 cherry rajčata Na doplnění: ovoce zelenina
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...