myslíme na příroduJihočeská niva
Madeta.cz

Víte, že...

Ponořte se s námi do světa mléčných produktů. V článku se dozvíte zajímavosti nejen ze světa Madety.
Víte, že...

Už čtyři plátky tvrdého sýra pokryjí potřebu vápníku na celý den.

Z lékařského hlediska jsou kvalitní sýry pro organismus významným zdrojem bílkovin, železa, fosforu, hořčíku, stopových prvků a důležitých vitamínů.

Slovo jogurt pochází z tureckého „yog“ (zkvašené mléko) a „gurt“ (hustý)?

Tento druh výrobku byl v zemích Středního východu známý už 5 000 let před naším letopočtem.

Název Madeta vznikl jako zkratka?

Zkrácením původního názvu Mlékářské družstvo táborské. Z Mlékařského družstva táborského se Madeta stala od 14. října 1945.

Jsme největší výrobce nivy v České republice?

Přesně tak to je. V Českém Krumlově ji pro vás vyrábíme již od roku 1949.

Vyrábíme i archivní sýry se stářím dělším než 6 měsíců?

Prémiové bochníky Tylžského sýru zrají nejméně 6 měsíců a v požadovaných podmínkách se dají uchovat i několik let.

Existuje chorobný strach ze sýrů zvaný turofobie?

Projevy jsou různé, někteří jedinci se v přítomnosti sýru začnou potit, jiní mají nutkání opustit ihned místnost. Nejčastěji je problém spojený s charakteristickým aromatem sýru.

U žádného jiného mlékárenského výrobku se nevyskytuje tolik vad jako právě u sýrů.

Je to zapříčiněno v první řadě kvalitou mléka, jeho čistotou, složitostí sýrařských technologií i zracích procesů a dobou zrání.
Proto používáme při výrobě sýra mléko výhradně z českých chovů, a navíc ho podrobujeme přísné kontrole.

Už je to více než 65 let.

uplynulo od chvíle, kdy uzrál první bochník nivy ve skále v přírodním sklepě v Českém Krumlově.

MADETA zrestaurovala pojízdnou prodejnu z autobusu ŠKODA 706 RTO?

Zrestaurovali jsme pojízdnou prodejnu z autobusu ŠKODA 706 RTO. Potkat se s ní můžete na vybraných akcích.

 

Madeta zpracuje okolo 1 milionu litrů mléka denně?

Přesně tak. Mléko je navíc v nadstandardní kvalitě, kterou označuje logo Q CZ. V této kvalitě si můžete vychutnat více než 250 druhů výrobků.

Britský sochař David Bradley vytvořil originální sýrovou sochu zobrazující těhotnou zpěvačku Beyoncé?

K vytvoření sýrového díla bylo zapotřebí 20 kilogramů čedaru a celá výroba trvala 28 hodin. Socha dostala příznačný název Brie-oncé.

Jsme držiteli certifikace IFS?

Naše výrobní závody, logistika, chladírenské sklady a doprava jsou certifikovány dle světového potravinářského standardu managementu kvality a bezpečnosti, a to v té nejvyšší úrovni hodnocení.

Plíseň na výrobu nivy pěstují sýraři v Madetě sami?

Dřívější chlebové kostky vyměnili před časem za zcela běžné zabijačkové kroupy číslo 10. Na nich vzniká plíseň naočkovaná vlastními kulturami, která je určená na výrobu tohoto skvělého zrajícího sýra. Více se můžete dozvědět ve videu Mistra sýraře.

Vyrábíme bez použití přídatných látek?

V našich produktech nenajdete žádné přídatné látky, zahušťovadla či stabilizátory.

Existuje pojem tyrozemiofilie?

Jedná se o označení pro hobby, které spočívá ve sbírání štítků a etiket ze sýrů.

Na výrobu 1 kilogramu sýru Primator je potřeba více než 11 litrů mléka?

Tolik je zapotřebí na výrobu jednoho kilogramu sýra Primator, na kilogram Madelandu pak zhruba 10,5 litru mléka. Patří mezi nejvydatnější zdroje vápníku a neměli by chybět ve vašem jídelníčku wink. A jak si sýr nejlépe vychutnat? Chuť a vůně nejlépe vyniknou, ponecháte-li jej přibližně 15 minut před konzumací při pokojové teplotě.

Umíme za 1 minutu sbalit více než 200 ks Jihočeského másla?

Nakrájíme a zabalíme pro vás 200 ks plátkového sýra, zabalit zvládneme i 270 ks Jihočeského másla. Je to tak, neuvěřitelná rychlost.

MADETA vyrábí celou řadu bezlaktózových produktů?

Vychutnat si můžete Lipánka, Jihočeský cottage, Jihočeský tvaroh a další.

Byl vyroben obří čedar jako svatební dar?

Královna Viktorie a její manžel Albert dostali jako svatební dar obří čedar? Aby vynikl mezi ostatními dary vážil půl tuny!

Mléko pomáhá i při drobných domácích „haváriích“?

Studené pomůže odstranit čerstvou skvrnu od kávy, horké pak od kakaa.

První sýr s chráněným zeměpisným označením byla niva?

Jihočeská niva je historicky prvním českým sýrem s Chráněným zeměpisným označením EU. Jedná se o označení výjimečného produktu, které Jihočeská niva nosí již od roku 2010.

Madeta byla založena před více než 120 roky?

bylo založeno Mlékařské družstvo táborské. Přesněji 4. června 1902 ho založili Alfons Šťastný a baron JUDr. Ervín Nádherný. Za ty roky změnilo družstvo několikrát své jméno i formu, dnes byste ho však poznali pod názvem MADETA.


Více zajímavostí se dozvíte i na našem facebookovém profilu.

Další Madetovinky

na přehled Madetovinek...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduJihočeská niva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk