Burger s Romadurem
Vynikající šťavnatý hamburger v domácí housce doplněný Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou, který osloví zvláště milovníky výrazných chutí.
Ingredience
Bulka 2 ks
- 100 g hladké mouky
- 30 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- cukr
- 20 g droždí
- sůl
Maso 2 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
Brusinkové chutney
- 1 jablko
- 1 dcl vody
- cukr
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- nové koření
- hřebíček
- 2 polévkové lžíce brusinek
- červený vinný ocet
- skořice
Karamelizovaná cibulka
- máslo
- červená cibule
- cukr
Další
- salát Little Gem
- Romadur
- baby špenát
- slanina
- olej
Návod na přípravu
Maso na steak osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
Poté si připravíme těsto na bulky.
Do velké mísy prosejeme mouku a uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat a prohněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně, a to zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku a brusinkové chutney. Nakrájíme cibuli na jemné proužky či kolečka a osmahneme na másle. Ve chvíli, kdy je cibulka měkká a lehce zezlátlá, ji zaprášíme cukrem, který necháme rozpustit.
Na brusinkové chutney oloupeme jablko a nakrájíme na kostičky. Na střední pánvi přivedeme k varu vodu s cukrem, stáhneme teplotu, přidáme jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjmeme nové koření a hřebíček.
Nyní z odleželého těsta uhněteme bulky, které necháme po naskládání na máslem vymazaný plech ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pečeme při 220 °C 10 – 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečeme plátky slaniny dokřupava.
Vychladlou bulku podélně prořízneme a jednotlivé ingredience vrstvíme ještě teplé, aby se Romadur krásně roztekl. Vrstvy děláme následujícím způsobem: spodní část bulky, salát Little Gem, brusinkové chutney, hovězí maso, Romadur, opraný baby špenát, opražená slanina, karamelizovaná cibulka a horní část bulky.
Podobné recepty
Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta
Zapečený Lipánek Zlaťáček s kuřecím masem, bešamelem, hráškem, kukuřicí a mrkví
Ingredience (2 porce) 2 balení Lipánka Zlaťáčka 2 kuřecí prsa 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička hladké mouky ½ l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 2 lžíce čerstvé Jihočeské smetany špetka muškátového oříšku hrst baby mrkve hrst hrášku hrst kukuřice hrst nakrájené pažitky sůl pepř 1 lžíce oleje
Mini cheesecake s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (4 porce) 120 g sušenek (Lotus, BeBe apod.) bílek ze 2 vajíček 180 g tvarohového Lipánka 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 2 lžíce medu 2 lžíce strouhaného kokosu 1 lžíce kukuřičného škrobu ½ tabulky bílé čokolády na ozdobu ovoce a máta na ozdobu
Grilovaný pórek s omáčkou z Jihočeského žervé, vajíček, hořčice a nakládaných okurek
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského žervé 4 vejce 50 g kapar 50 g nakládaných okurek 10 g petrželky + na ozdobu 10 g pažitky 10 g estragonu 2 lžíce majonézy 2 pórky 1 lžíce olivového oleje sůl pepř pár větviček tymiánu
Cuketovo‑mrkvový koláč s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Zapečený lilek s tvarohem a sýrem Madeland Fit
Ingredience (2 porce) 1 balení Madelandu Fit 1 balení Jihočeského tvarohu 2 lilky 1 větší list kadeřávku 1 lžička citronové šťávy 1 lžička olivového oleje 2 stroužky česneku pár větviček tymiánu 5 žampionů sůl růžový pepř
Obalované trojúhelníčky z Blaťáckého zlata s bramborami a tatarkou
Ingredience 3 balení Blaťáckého zlata 6 středních brambor 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 3 lžíce majonézy 1 lžíce nakrájených okurek 1 lžíce nakrájené šalotky hrst petrželky 2 hrsti pažitky 1 vejce na obalování hladká mouka na obalování strouhanka na obalování olej na smažení sůl pepř
Houbový kuba se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience 125 g krup 150 ml vývaru 1 větší cibule 50 g sušených hub 1 stroužek česneku 1 lžíce Jihočeského másla + na potírání formy Lipánek Zlaťáček hrst petrželky + na ozdobu hrst pažitky 1 lžička sušené majoránky špetka kmínu sůl pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...